Ik als...

Zoals ik al eerder heb verteld, is mijn eetleven ook niet helemaal over rozen gegaan. Ik heb candidiasis gekregen. Deze schimmel wordt gevoed door zoet. En dat is vreemd want ik heb in mijn leven nooit echt zoet gegeten. Ik ben nu eenmaal geen snoeper.
Maar ja, ik kreeg het toch en ik begon een kruistocht naar een oplossing. Met ups en downs. En nu gaat het goed.

Ik geloof dat er voedingsmiddelen zijn die je helpen en die je tegenwerken. En dat kunnen ook producten zijn die normaalgesproken aangemerkt als goed. Bij het anti-candidiasisdieet mag je in het begin geen fruit. Fruit is zoet en dat vindt de schimmel prettig. Binnen een goed eetpatroon is fruit een prima product. Slechts in een enkel geval kan het beter zijn om het weg te laten.

Nog een voorbeeld. Het eiwit in sommige granen is over het algemeen ook geen probleem, behalve als je een allergie voor gluten hebt. Dan kun je de glutenhoudende granen beter laten staan en kiezen voor andere granen en vervangende producten.

Als niet duidelijk is welke producten problemen veroorzaken, is het een behoorlijk zoekwerk om te achterhalen waar je klachten vandaan komen. Dat wordt dan producten zoeken, weglaten en alternatieven zoeken.  

Ik ben niet tegen superfoods, maar ik geloof niet dat deze producten echt zo veel beter zijn. Ik denk dat er nog heel veel gezondheidswinst te behalen is in het eten van groenten en fruit. De norm is nu 250 gram groenten en 200 gram fruit. De gemiddelde Nederlander eet 125 gram groente per dag en nog niet eens 1 stuk fruit per dag.

Voor mijn eigen huishouden maak ik graag een weekmenu. Iedere week ga ik even zitten om te bedenken wat we de komend week gaan eten. Ik kijk in de kasten wat er nog aanwezig is. Ik kijk wat de verschillende winkels te bieden hebben. En ik zoek daar recepten bij. Het weekmenu bevat altijd een vlees-, gevogelte, vis en vegetarisch gerecht. En ook het pastagerecht krijgt een plek. Gewapend met een boodschappenlijstje kan er dan ingekocht worden.

Ik deel graag mijn manier van werken en plannen zodat jij een eigen methode kan ontwikkelen.