Dag van de slaap
In een boekje over katten las ik “Katten slapen graag en veel. Slapeloosheid kennen ze niet”. Inderdaad katten slapen echt heel veel. Jaloersmakend veel.
Op 17 maart 2017 is het de Internationale Dag van de Slaap.
Slapen wordt vaak afgedaan als tijdverspilling. Ook wordt stoer gedaan over het weinige aantal uren dat er geslapen wordt. Slapen heeft heel veel functies. Slapen is vooral heel nuttig.
Zo zorgt een goede nachtrust bijvoorbeeld onder andere voor:
Maar dat is niet het enige. Slaap heeft ook invloed op je eetlust en daarmee ook op je gewicht.
Is het je wel eens opgevallen dat je na een korte nacht meer trek hebt? En dan vooral in suikerrijke snacks? Er is inmiddels veel onderzoek dat aantoont dat mensen die te weinig slapen meer zin hebben in zoete snacks. De smartphone zorgt er overigens ook voor dat je meer trek hebt in zoetigheid en dat je minder slaapt.
Door te weinig slaap (gemiddeld minder dan vijf uur per nacht) wordt het evenwicht tussen de hormonen ghreline en leptine verstoord.
Ghreline geeft je hersenen een signaal dat het tijd is om te eten. Wanneer je last hebt van een slaaptekort dan maakt je lichaam meer ghreline aan, en krijg je dus meer honger.
Leptine is het hormoon dat je hersenen een seintje geeft dat je voldoende hebt gegeten. Wanneer je niet voldoende slaapt, dan dalen de leptine niveaus, waardoor je eetlust langer blijft en je dus meer eet.
Wanneer je vermoeid bent is het ook moeilijker om weerstand te bieden tegen allerlei verleidingen die je gedurende de dag tegenkomt.
Hoe lang moet je slapen om voldoende te slapen? Dat is moeilijk aan te geven, want ieder mens is anders. Ook de kwaliteit van je slaap speelt een rol. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat je tussen de 7 en 9 uur per nacht moet slapen om te spreken van een gezonde nachtrust.
Echter te lang slapen is ook niet goed. Dan zijn er ook weer factoren die zorgen voor overgewicht. We hebben het dan over meer dan 9 uur slaap per nacht.
Hoe zorg je er voor dat je voldoende slaapt? Een mens is een gewoonte dier. En regelmaat is dan ook beter voor een mens. Zorg dus voor een vast slaapritme.
Probeer zoveel mogelijk op dezelfde momenten naar bed te gaan en op te staan. Zo geef je je lichaam een vast ritme en zal je minder moeite hebben om 's avonds in slaap te vallen en 's morgens uit bed te komen.
Zo zie maar dat afvallen niet alleen een kwestie is van calorieën die je nuttigt en verbruikt. Er zijn veel factoren van belang. En voldoende slaap hoort bij een gezonde leefstijl.