10 tips die je snel van je verkoudheid verlossen

10 tips die je snel van je verkoudheid verlossen

Stiekem had ik gehoopt om dit jaar eens niet verkouden te worden. Helaas het is me niet gelukt. Het is ook het seizoen om verkouden te worden. En je wordt makkelijk verkouden als iedereen om je heen loopt te snotteren. Een verkoudheid is over het algemeen niet ernstig maar wel heel lastig. Dus hoe sneller je er vanaf bent, hoe beter. Dit zijn tips op snel van je verkoudheid af te komen.

Verkoudheid is in feite een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Vandaar ook dat gevoel van een vol hoofd dat je bij een verkoudheid vaak ervaart. En misschien voel je je alsof je door een tram bent overreden.

Symptomen verkoudheid

Je wordt verkouden door een besmetting met het verkoudheidsvirus. Ongeveer twee tot drie dagen na de infectie komen de symptomen op:

 • Snot in neus en keel
 • Verstopte neus
 • Het reuk- en smaakvermogen is minder
 • Niezen
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Hoofdpijn, een ‘vol hoofd’ en soms ook druk op de kaken
 • Sommige mensen krijgen daarbij lichte koorts

Snel van je verkoudheid af

De duur van een verkoudheid is niet te verkorten: je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om het virus weer uit het lichaam te krijgen. Dat kost tijd en energie. Gelukkig kun je de vervelende symptomen die met een verkoudheid gepaard gaan, wel verlichten.

 1. Gebruik bij een verstopte neus een neusspray met zoutoplossing. Die zijn bij elke drogist of apotheek te koop. Zelf maken kan ook. Daarvoor los je een afgestreken theelepel zout op in een groot lauw glas water. Doe meerdere keren per dag een paar druppels in elk neusgat en adem dan zo diep mogelijk door de neus in.
 2. Zit je neus erg verstopt, dan is een neusspray met xylometazoline aan te raden. De stof xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies in de neus minder wordt, waardoor je vrijer kunt ademen. Let wel op met xylometazoline: je mag deze neusdruppels niet vaker dan drie keer per dag en niet langer dan zeven dagen gebruiken. Bij langer gebruik kan de stof xylometazoline de slijmvliezen beschadigen. Neusspray met xylometazoline is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
 3. Als je het gevoel hebt dat je hoofd vol snot zit, kan een stoombad verlichting geven. Hiervoor vul je een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden). Pak daarna een handdoek, gooi die over je hoofd en ga dan met je gezicht boven de dampende kom water zitten. Probeer zoveel mogelijk door de neus adem te halen. Door de stoom komt het snot los uit je neus en je neusholtes. Dus zorg ervoor dat je zakdoekjes binnen handbereik hebt.
  Het stoombad is ideaal om ’s avonds voor het slapen gaan te doen. Daardoor slaap je beter en wordt je niet wakker met een uitgedroogde mond.
 4. Zorg altijd voor voldoende frisse lucht en ventileer goed. Droge en warme lucht irriteert namelijk de slijmvliezen, waardoor de klachten erger kunnen worden.
 5. Je neus ophalen is beter dan je neus snuiten. Met het snuiten kan je het snot in de bijholten persen en dat maakt de kans op een bijholteontsteking groter. Je neus ophalen vinden wij in de westerse wereld echter niet zo fris. Het is verstandig om papieren zakdoekjes te gebruiken die je na gebruik direct weggooit.
 6. Als je verkouden bent, heeft je lichaam meer slaap nodig om te herstellen. Het is echt hard werken voor het lichaam. Ga dus op tijd naar bed en zorg ervoor dat je voldoende uren maakt.
 7. Was regelmatig je handen en reinig zaken als deurkrukken en kranen meerdere keren per dag. Op die manier krijgt het virus niet de kans zich verder te verspreiden. Een gebrek aan hygiëne kan er bovendien voor zorgen dat je langer verkouden blijft dan nodig.
 8. Blijf ver weg van sigaretten en sigarettenrook. Nog los van het feit dat het bijzonder ongezond is, irriteert de rook de slijmvliezen waardoor de klachten alleen maar erger worden.
 9. Een warme douche ontspant je lichaam en de stoom ervan werkt als een mini-stoombad. De stoom zorgt dat je weer vrij kunt ademen.
 10. Laat alcohol achterwege en drink zoveel mogelijk (lauwwarm) water of thee. Heb je veel last van keelpijn, maak dan verse gemberthee met een schijfje citroen en een klein beetje honing om je keel te smeren.

Een verkoudheid een virus is. Antibiotica hebben geen zin. Een verkoudheid is voornamelijk lastig en gaat vaak na een paar dagen weer over.