Word je dik van koolhydraten?
Koolhydraten worden door sommige mensen gezien als de grote vijand van een gezond gewicht.
Je wordt dik van koolhydraten. Maar is dat wel zo? Of kun je gewoon pasta, rijst en brood eten?
Koolhydraten is een verzamelnaam voor suiker, zetmeel en vezels. Deze stoffen zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Ons lijf heeft een aantal voedingsstoffen om te voorzien in basisprocessen. Naast eiwitten en vetten zijn koolhydraten de energiebronnen die in ons lijf worden omgezet in warmte en spierkracht. Maar ook om onze hersenen optimaal te laten functioneren hebben we koolhydraten nodig.
Als je meer koolhydraten eet dan je nodig hebt, verbrandt je niet alle suikers. Een deel van de koolhydraten wordt opgeslagen in onze spieren en de lever als reserve energie. Als er dan nog koolhydraten over zijn dan worden die omgezet in vet. Te veel koolhydraten zijn dus niet goed voor je, maar dat geldt voor veel dingen waar je te veel van krijgt. Dat geldt dus ook voor te veel eiwitten en te veel vetten. Je wordt dus niet te dik van de koolhydraten, eiwitten of vetten zelf maar van de hoeveelheid die je neemt ten opzichte van wat je nodig hebt.
Ook de manier waarop je ze binnenkrijgt is belangrijk. Het beste is dat je voedingsstoffen neemt die ook andere goede stoffen bevatten. Als je bijvoorbeeld een appel eet, krijg je alle goede stoffen van de appel binnen zoals de vezels, de vitamines en water. Hierdoor krijg je snel een goed gevuld gevoel. Een witte boterham met jam is natuurlijk ook lekker. Ook deze combinatie bevat koolhydraten. Maar de boterham met jam is arm aan vezels en andere gezonde voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken voor allerlei processen.
De richtlijnen Goede Voeding adviseren om dagelijks tenminste 90 gram volkorengranen eten. Dat kan bijvoorbeeld brood zijn, maar ook pasta en rijst.
Frisdrank staat niet in de richtlijnen Goede Voeding. Water heeft de voorkeur boven frisdrank.
De hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks mag hebben hangt van verschillende dingen af. Iemand met een zittend beroep heeft minder koolhydraten nodig dan iemand die veel beweegt tijdens zijn werk.
Ben je erg sportief dan heb je ook meer energie nodig. Koolhydraten leveren energie bij sporten waarbij je snel veel energie nodig hebt. Zoals bij hardlopen.
Koolhydraatarme diëten zijn erg populair omdat veel mensen ervaren dat het ze helpt met afvallen. Kregen vroeger de vetten de schuld van overgewicht en werden ze door iedereen gemeden, nu wordt gesuggereerd dat koolhydraten nu de boosdoeners zijn.
Het is niet verstandig om producten of productgroepen uit te sluiten. Uiteindelijk gaat het bij gezond eten om voedsel en voedingspatronen.
Tijdens het “12 stappenplan naar een gezond gewicht en een prettige leefstijl”-programma krijg je alle informatie om zelf je eigen gezonde keuzes te maken. Je valt af, je komt niet meer aan en je hoeft ook nooit meer op dieet.