5 tips om minder suiker te eten

5 tips om minder suiker te eten

In maart 2016 is de nieuwe Schijf van 5 geïntroduceerd.
Tot de introductie was het heel normaal om dagelijks één of meer plakjes ontbijt koek te eten. Ik heb zelfs een studieboek waar in staat dat diabetici op moeten passen met suiker. In het voorbeeld dagmenu telde in maar liefst 6 plakjes ontbijtkoek. Ontbijtkoek bevat geen vet. Want tot die tijd dacht men dat vet veel slechter was dan suiker. Helaas ontbijtkoek bevat heel veel suiker.

Nu is de aanval geopend op suiker. Natuurlijk krijgen we heel veel suiker binnen.
Er zijn heel veel producten met suiker.

Ik heb zelf candida. Dat is een schimmel in je darmen. Die schimmel geeft bij mij een heleboel kleine vage klachten. In mijn geval niet heel ernstig maar wel heel lastig. Deze schimmel voedt zich met alles wat zoet is. Nu ben ik nog nooit een zoetekauw geweest. Ik heb gewoon pech gehad.  

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om geen suiker te eten. Als je echt geen suiker binnen wilt krijgen moet je alles zelf maken. Want suiker zit overal in. Alles zelf maken neemt veel tijd en energie in beslag. Even snel een winkel in lopen en wat halen is niet mogelijk.

Suiker wordt gebruikt als smaakmaker en om producten houdbaar te maken.
Het is een makkelijke smaak waar je snel aan gewend bent. Ook wordt er gezegd dat het gebruik van de smartphone de behoefte aan zoet groter heeft gemaakt.

Iedereen reageert anders op het verminderen van suiker. Sommigen krijgen hoofdpijn. Anderen hebben moeite met een andere minder zoete smaak.
De hoofdpijn gaat vaak snel over. En ook aan de andere smaak wen je snel. Je wilt waarschijnlijk nooit meer anders.

Hoe kun je minder suiker binnen krijgen?

  1. Kook je maaltijden zelf van verse ingrediënten
    Het zelf bereiden van je maaltijden is niet ingewikkeld en zeker niet duur.
    Binnen een half uur kun je makkelijk een goede maaltijd op tafel zetten zonder suiker.
  2. Frisdrank, sportdranken, sappen en smoothies
    Heel veel frisdranken, sportdranken, sappen en smoothies zitten bordenvol suiker.
    Deze suikers zijn vloeibaar en worden heel makkelijk door het lichaam opgenomen.
    Wat weer voor enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgt.
    Wat kun je beter kiezen als dranken? Water is een van de beste dranken. Het bevat geen suiker en geen calorieën. Je kunt het water pimpen met schijfjes sinaasappel, citroen, komkommer of gember.
    Daarnaast zijn koffie en thee ook goede dranken. Zonder suiker natuurlijk.
    Voor thee worden zelfs 3 koppen per dag aangeraden in de meest recente Schijf van 5.
  3. Koek en snoep
    Dit zijn zeer bewerkte producten die eigenlijk geen voedingswaarde hebben. Ze bevatten heel veel suiker en wit meel.
    Je lichaam heeft geen idee wat ze met dit soort producten moet doen.
    Als tussendoortje kunt je beter verse fruit en verse groente eten. Een handje onbewerkte en ongezouten noten is ook een goed tussendoortje. Je krijgt ook nog extra vezels binnen. Iets wat koek en snoep niet bevatten.
  4. Sauzen
    Nog niet zo lang geleden werden vooral rode sauzen aangeraden, want die bevatten niet zo veel vet. De kant en klare rode sauzen bevatten heel veel suiker. Voor de smaak en voor de houdbaarheid.
    Het beste kun je ze niet gebruiken of zelf maken. Een overheerlijke pastasaus met of zonder vlees is heel makkelijk en veel lekkerder. Als je gewend bent om veel van die suikerhoudende sauzen te eten dan is het gewoon een kwestie van wennen.
  5. Etiketten lezen
    Aan bijna alle producten wordt suiker toegevoegd. Soms weinig en soms heel veel. Een glutenvrij brood bevat bijvoorbeeld heel veel suiker. Het smaakt dan ook echt zoet. De suiker is dan ook niet alleen gebruikt om de gist te laten werken.
    Voedseletiketten lezen is dan ook heel belangrijk. Dit moet je eigenlijk altijd doen als je minder suiker wil gaan gebruiken. Maar ook als je wil weten wat er in de voeding zit die je koopt en de hoeveelheden van bepaalde ingrediënten zoals suiker, vet en zout. Omdat er in de loop der tijd steeds meer suiker toegevoegd is aan levensmiddelen kan het vergelijken van de etiketten best een verschil maken.