Nationale pannenkoekendag

Nationale Pannenkoekendag

Op 24 maart 2017 is het Nationale Pannenkoekendag. Op deze dag bakken kinderen op basisscholen pannenkoeken voor ouderen.

Iedereen heeft het altijd maar druk, druk, druk. Hierdoor krijgen onze opa’s en oma’s niet altijd de aandacht die ze verdienen. Op Nationale Pannenkoekdag wordt hier verandering in gebracht. Want onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ zet heel Nederland ouderen in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken.

Onze Nationale Pannenkoekendag is afgeleid van een internationale traditie Pancake Day, die op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode. En dat betekende vroeger dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. Ook toen was het zonde om die ingrediënten weg te gooien, Daarom werden er op die dag pannenkoeken van gebakken. Misschien herinner je een scene uit “Alleen op de wereld” waar in Remy pannenkoeken van zijn moeder kreeg. Hij vond het echt een feestmaaltijd. De feestpret werd verstoord toen vader thuiskwam.

Pannenkoeken zijn natuurlijk niet de meest gezonde maaltijd die je kunt eten. Maar voor een keer is het uiteraard geen enkel probleem.
Bovendien gaat het om één maaltijd die wat minder gezond is. Er is op een hele eetdag nog genoeg ruimte om de noodzakelijke gezonde producten te eten.
Daarnaast kun je de pannenkoek ook gezonder maken door zelf je beslag te maken en geen pak kant-en-klare pannenkoekenmix te gebruiken. Aan een pak pannenkoekenmix zijn vaak ingrediënten toegevoegd die minder natuurlijk zijn.

Pannenkoekbeslag is heel makkelijk zelf te maken. Kies bijvoorbeeld voor een volkorenmeel, verse eieren, melk en een snufje zout. Zonder zout is het beslag echt minder lekker.

Wanneer je plakjes fruit meebakt, krijg je toch nog fruit binnen bij je pannenkoekenmaaltijd. Sommige fruitsoorten kun je niet meebakken omdat ze bijvoorbeeld te zacht zijn of niet lekker als ze gebakken zijn. Maar je kunt een naturel pannenkoek wel bedekken met stukjes fruit.

Ik heb voor deze Nationale pannnekoekendag gekozen voor een ontbijt met pannenkoeken. pancake met rozijnen en die eet ik met magere naturel yoghurt, fruit, noten en een lekker kopje groene thee erbij.

De overgebleven pannenkoeken kan je als koekje bij de koffie nemen of invriezen voor een andere keer.

Eet smakelijk en heel veel plezier op Nationale Pannenkoekendag.