De emotionele eter

De emotionele eter

“Ik eet als ik me verveel of verdrietig voel.”

Een emotionele eter heeft een moeilijke relatie met eten. Bepaalde gevoelens, zoals verdriet, verveling, eenzaamheid of depressie, geven als het ware het startschot om te gaan eten.
Sommige emotie-eters eten uit een soort van rebellie of als een manier om zichzelf te straffen. Het komt ook voor dat de emotie-eter voedsel gebruikt als beloning. Door te eten voelt de emotie-eter zich goed. Helaas is dat maar voor even. Na het eten volgt heel vaak een schuldgevoel.

De reden om uit emotie te eten zit vaak heel diep en dat weet de emotie-eter ook.
Heel veel mensen eten als ze zich down voelen. En als je wilt afvallen kan het extra vervelend zijn. Mensen die willen afvallen leggen zichzelf bepaalde verboden op. Op het moment dat ze verdrietig zijn en gaan eten uit emotie, komt ook het enorme schuldgevoel. Ze hebben gefaald omdat ze gegeten wat niet mocht. De negatieve spiraal wordt dan alleen maar groter.

Ben je een emotionele eten? Wat moet je doen om er af te komen?

  • weet wat je wat je emotionele triggers zijn. Houd een eetdagboek bij waarin je natuurlijk opschrijft wat je eet. Schrijf er ook bij hoe je je voelt. Het liefst voor, tijdens en na het eten. Op deze manier kun je achterhalen wat er gebeurt als je een emotionele eetbui hebt.
  • hoe ga je om met je gevoelens. Als je weet welke gevoelens en situaties leiden tot een emotionele eetbui, kun je proberen om er op een of andere manier mee om te gaan.
  • maak een lijst met alternatieven voor eten: Je weet dat eten uit emotie je problemen niet oplost. En dat je vaak met een schuldgevoel achterblijft. Zoek andere manieren om je emoties de baas te zijn. Ga bijvoorbeeld een stukje buiten lopen, pak de fiets, neem een warm bad. Kijk wat voor jou werkt.

Een voedingsdeskundige kan je verder helpen. Bel voor meer informatie 06-51243301 of mail naar info@voedingscoachaanhuis.nl

Lees ook de blogs over:
de gezonde eter

de alleseter

de sociale eter

de alles-of-niets-eter

de verslaafde eter