De alleseter

De alleseter

“Ik eet wat ik zie”.

Een alleseter eet zoals de naam al weergeeft alles wat los en vast zit. Ze eten als ze honger hebben, ze eten als het etenstijd is en ze eten als er iets te eten beschikbaar is.

De alleseter zit in ons allemaal en dat hebben we te danken aan onze voorouders. Onze voorouders, de holbewoners, wisten niet wanneer ze weer wat te eten hadden. Dus als er eten was, aten ze zoveel mogelijk. Voor die tijd was het een belangrijke overlevingstactiek. Maar in onze hedendaagse maatschappij, waar in heel veel voedsel beschikbaar is, is dat niet nodig.

Uit onderzoek blijkt dat het eten als eten er is, heel onbewust gaat. Als mensen eten zien, willen ze graag eten. De alleseter loopt grote risico’s in een omgeving met veel of vooral ongezond voedsel.

Ben jij een alleseter? Wat moet je doen om er af te komen?

  • Schoon je omgeving op. Ruim je keukenkastjes uit, haal de laatste snoepjes uit je auto en ruim je werkplek op. Als je geen eten ziet, word je er ook niet door verleid.

  • Blijf weg van verleidingen. Maak een lijstje met de verleidingen waar je dagelijks mee te maken hebt en waar je dus voor moet oppassen. Bedenk daarnaast een manier om die dagelijkse verleidingen te ontlopen. Ga bijvoorbeeld met rug naar de koekjes en taart zitten als je buiten de deur koffie drinkt.

  • Zet verleiders uit het zicht. Zorg dat je borden en kopjes op een andere plek zijn opgeborgen dan etenswaren en zeker de ongezonde etenswaren. Uit het oog, uit het hart.

Een voedingsdeskundige kan je verder helpen. Bel voor meer informatie 06-51243301 of mail naar info@voedingscoachaanhuis.nl

Lees ook de blogs over:
de gezonde eter

de emotionele eter

de sociale eter

de alles-of-niets-eter

de verslaafde eter