Onbekend Oosters goud: Sumak

Onbekend Oosters goud: Sumak

Ik dacht dat ik wel alle kruiden en specerijen kende. Maar dat is niet waar. Ik zag laatst een recept en daar had ik sumak voor nodig. En die smaakmaker kende ik nog niet.

Sumak is een fruitig en zurig besje met een diep rode kleur. In combinatie met andere kruiden brengt sumak diepgang. Het geeft een frisse en scherpe citroenachtige smaak aan gerechten.

Sumak is erg populair rond het Middellandse zeegebied. Veel toeristen zijn na hun vakantie maandenlang op zoek naar dit fantastische kruid. Hier is het immers nauwelijks bekend en dat is bijzonder jammer. Ik moest ook even googlen. En ik had het snel gevonden. In Den Haag vond ik een Marokkaanse supermarkt en daar kon ik het vinden.

In Griekenland geeft het een frisse toets aan salades en aan tzaziki. In het Midden-Oosten brengt het veel smaak in vlees, vis, stoofpotten en rijst. In Turkije wordt het vaak gegeten als voorgerecht met gesneden uien of in sausjes bij kebab. Het is een van de belangrijkste ingrediënten in traditionele Arabische mengelingen zoals Za'atar. In Iran en Turkije is het heel gebruikelijk om sumak te vinden op tafel, naast een kom chili vlokken.

Sumak smaakt goed met kip, vis, kikkererwten, vis, lam, rauwe uien, pijnboompitten, walnoten en yoghurt.
Je kan sumak goed combineren met andere kruiden zoals piment, chilipepers, koriander, komijn, knoflook, paprika, peterselie, sesam en tijm.

Je kan sumak een half uur laten weken in water en het rode, zure sumakwater dan toevoegen aan marinades en dressings.
Omdat Sumak snel zijn aroma verliest verwarm je het best niet. Voeg pas aan het einde toe. Maar je kan het natuurlijk wel mee warmen.