World Meat Free Day

World Meat Free Day

Op 12 juni is het World Meat Free Day. Een mooie gelegenheid om een dagje geen vlees te eten.
Ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking eet dagelijks vlees. 
Ik ben zo wie zo een voorstander om minder vlees te eten en meer plantaardig voedsel. Ik lust graag een stukje vlees of vis. Maar er zijn zo veel lekkere gerechten te maken zonder vlees, dat je het vlees echt niet mist.

Als je één of meer dagen geen vlees of vis eet, ben je een flextariër. Je bent ook een flextariër als je vegetariër bent en wel eens vlees of vis eet.
Steeds vaker kiest de Nederlander er voor om een dagje geen vlees te eten.

Waarom zou je minder vlees eten en meer plantaardig voedsel?
Daar zijn verschillende redenen voor.

Gezondheid
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen.
Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Door het eten van vlees verzuurt het lichaam. Tegenover het vlees zal je veel producten moeten eten om je lichaam te ontzuren. Nu krijg je niet gelijk last krijgen maar op termijn kan je allerlei gezondheidsklachten krijgen. Rood (zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees) en in het bijzonder bewerkt vlees zoals vleeswaren, hamburgers, gehakt worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.
Eet vlees daarom met mate. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten.
Gevogelte zoals kip en kalkoen zijn geen roodvlees.

Dierenwelzijn
Bij dierenwelzijn gaat het om het lichamelijke én geestelijke welzijn van dieren. Hoe een dier is gehouden, is niet te zien aan het vlees of de eieren. Je moet afgaan op de informatie van de verkoper of de verpakking. Er bestaan verschillende keurmerken voor dierenwelzijn, zoals het Scharrel- en Beter Leven keurmerk. En ondanks dat het dierenwelzijn verbeterd is de afgelopen jaren, kan het nog steeds veel beter. Als wij minder vlees eten is er minder productie nodig. Het vlees wordt dan wel duurder maar de omstandigheden kunnen dan verbeterd worden. En de boer krijgt een betere prijs voor zijn product.

Milieu
De productie van vlees kost veel energie. Een rund en varken lusten wel wat. En bij deze productie komen er ook stoffen vrij die niet goed zijn voor het milieu, denk aan ammoniak.
Wanneer je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, staat dat gelijk aan de uitstoot van een jaar lang autorijden. Dat is wel de moeite waard.

Portemonnee
Minder vlees eten heeft ook een gunstige invloed op je uitgaven aan boodschappen.
Vlees is kostbaar. En zeker als je een beetje let op dierenwelzijn. Maar de vervangers van vlees zijn een stuk goedkoper. Ik heb het dan over bijvoorbeeld tofu, tempé, peulvruchten, linzen, noten en eieren.
Er zijn ook producten die op de vleesvarianten (zoals worst, kipstukjes) lijken. Je koopt ze bij de supermarkt en bij onder andere de vegetarische slager. Deze producten zijn een stuk duurder dan bijvoorbeeld peulvruchten of tofu. Ik eet ze zelf niet. Er zitten wat toevoegingen in deze producten en ik heb gevoelige darmen. Ik weet eigenlijk ook niet of echte doorgewinterde vegetariërs of veganisten de kant-en-klaar producten eten.

Als je nu één dag of meer dagen per week geen vlees wilt eten om welke reden dan ook. Wat eet je dan?

Als je minder vlees en/of vis wilt eten, heeft dit verschillende voordelen voor je gezondheid. Wel is het belangrijk dat hierdoor geen tekorten aan mineralen en vitamines ontstaan. Een aantal vitamines en mineralen komt namelijk in grote hoeveelheden voor in vlees en vis. Zonder vlees en vis is het nog steeds mogelijk alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen met de voeding. Je moet alleen wel de juiste vervangers kennen.

Vlees vervangen
In plaats van een stukje (bereid) vlees van 100 gram kun je het volgende eten:
– 2 eieren
– 100 gram vleesvervanger (stukjes, balletjes, burgers etc.)
– 75 gram (gare) peulvruchten (kikkererwten, linzen of kidneybonen bijv.)
– 25 gram ongezouten en onbewerkte noten, pinda’s of pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten etc.)
Let op! Alleen in eieren zit van nature vitamine B12. In een vleesvervanger kan vitamine B12 zitten, check het etiket (criterium: minimaal 0,24 microgram voor een volwaardige vleesvervanger). Ook in zuivelproducten zit vitamine B12.

Vis vervangen
Vis beschermt je tegen hart- en vaatziekten. Vis kun je niet zomaar vervangen door bijvoorbeeld visoliecapsules. De gezondheidsvoordelen van vis zijn niet 1 op 1 vervangbaar. Wil of kan je geen vis eten, wees dan niet bang voor tekorten, zoals bij een bepaalde vitamine dat het geval kan zijn. Je lichaam kan uit een plantaardig vetzuur (ALA) de visvetzuren (EPA en DHA) aanmaken, maar dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Probeer daarom dagelijks 10 onbewerkte walnoten te eten en 1 eetlepel lijnzaadolie te gebruiken of 1 eetlepel lijnzaad te verwerken in het eten). De lijnzaad kan je ‘s morgens door je bakje yoghurt doen of door je havermout verwerken.

Wat kun je met de verschillende vleesvervangers doen?

Ik geef een paar voorbeelden. En ik laat de kant-en-klaar vleesvervangers weg. Daar heb ik geen ervaring mee. En vaak staat op de verpakking wat je er mee kan doen.

Eieren
Eieren zijn veelzijdig. Je kunt er van alles van maken.
Denk aan een roerei of een omelet.
Omelet met lente-ui, aardappelsalade met citroen en smakelijke wortelen
Noedels met groente en omeletreepjes
Auberginetajine

Peulvruchten
Ook peulvruchten zijn veelzijdig. Je kunt ze verwerken in stoofschotels, soepen en curry’s. Maar ook in pastasauzen en burgers.
Pasta met linzen Bolognese saus
Zoete aardappel-bonenburger
Pasta e fagioli alla napoletana

Noten
Onbewerkte noten zijn niet alleen gezond maar ook nog een prima vleesvervanger.
Risotto met pistachenootjes en wortelen
Pad thai

Soja
Tofu en tempé smaken nergens naar, maar je kunt het naar alles laten smaken. En dat is een groot voordeel.
Sambal goreng , groenten en tofu
Quinoa met groenten en tofu in zoetzure saus
Gado Gado met satésaus en gebakken tofu
Romige tofu pompoenpasta

Zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden. Heb je nog vragen? Zoek je nog een recept? Laat het me weten. Ik ga dan voor je op zoek.

Een smakelijk en organiseer elke een dag zonder vlees.