5 voedingsmiddelen die je helpen om stress te verminderen

5 voedingsmiddelen die je helpen om stress te verminderen

Veel mensen krijgen geen hap meer door hun keel als ze last hebben van stress. Anderen daarentegen zijn echte emotie-eters en slaan juist aan het snaaien en snoepen en zullen meer én ongezonder gaan eten. Eigenlijk eten ze alles wat voor hun snackhand komt. Terwijl goede voeding juist je stress kan verminderen.

1. Groene groenten
Je lichaam verbruikt als je last hebt van stress veel magnesium. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Magnesium wordt daarom ook wel het 'antistressmineraal' genoemd. Als je langdurig last hebt van stress kun je een magnesiumtekort krijgen. Met meer groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure chocolade en vooral noten kun je je inname van magnesium verbeteren. Cashewnoten, amandelen en pinda's bevatten veel magnesium, en ook pindakaas is een goede leverancier.

2. Asperges
Stress kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken. En dat is weer een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Asperges bevatten veel voedingsstoffen. Denk aan magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C. Ook zit de stof asparagine in asperges. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op de bloeddruk.

3. Vette vis
Heb je een stressvolle periode? Eet dan zeker twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer vette vis. Als je dat advies volgt, krijg je voldoende omega-3-vetzuren binnen. Ben je geen liefhebber van vis? Ook walnoten, amandelen en lijnzaadolie zijn rijk aan omega-3.

4. Chocolade
Chocolade is niet alleen lekker, maar het helpt ook nog eens bij stress. Althans: als je het hebt over chocolade in de puurste vorm: onverhitte cacaoproducten, vooral de rauwe cacaobonen en de cacaonibs. Deze chocolade is rijk aan vitamines en mineralen die stress reduceren, de spieren ontspannen en cognitieve functies verbeteren. Cacao is natuurlijk een grondstof voor chocolade en deze stof verbetert je stemming doordat er tryptofaan in zit, dat van nature vrolijk maakt, stress vermindert en ontspant. Tryptofaan zit ook in bananen, avocado’s en pecannoten.

5. Fruit
Onderzoek heeft aangetoond dat ook vitamine C helpt bij de bestrijding van stress. Het leidt namelijk tot een afname van stressreacties in het lichaam. Deze vitamine verlaagt namelijk de hoeveelheid van cortisol, een stresshormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt, in het bloed. Daarnaast verbruikt het lichaam in tijden van stress meer vitamine C dan normaal. Je doet er dus verstandig aan wat extra fruit te eten als je kampt met stress, eventueel kun je tijdelijk een voedingssupplement slikken. Bij vitamine C denk je misschien als eerste aan sinaasappels, maar het zit ook in ander fruit, groente en aardappelen. Met name koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien zijn rijk aan vitamine C.