8 manieren om minder zout te gebruiken

8 manieren om minder zout te gebruiken

We eten niet alleen teveel suiker maar ook te veel zout. Blijkbaar zijn verslaafd aan zout.
Ons lichaam heeft aan 1,5 gram per dag genoeg. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Maar we krijgen gemiddeld per dag ongeveer 9 gram binnen. Dit is veel.

De meeste producten die we eten bevatten zout zonder dat we dat zelf toevoegen.
Het Voedingscentrum adviseert ons om bijvoorbeeld elke dag 6 volkorenboterhammen te eten. Ze adviseren dat omdat er jodium aan het broodzout is toegevoegd. Als je die boterhammen eet dat krijg je als bijna 3 gram zout binnen. De boterhammen zijn dan nog niet eens belegd.
Zout zit ook in vleeswaren, kaas en kant-en-klaar producten. Veruit het meeste zout wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken en om het langer te kunnen bewaren.

5 manieren om minder zout te gebruiken:

  1. Voed je smaakpapillen op. Wanneer je een paar dagen minder zout gebruikt past je smaak zich snel aan aan de nieuwe eetgewoonte.
  2. Kook met verse producten in plaats van met pakjes.
  3. Voeg geen zout toe wanneer je pasta, rijst of aardappelen kookt
  4. Eet verse vis in plaats van gerookte, ingeblikte of gedroogde vis
  5. Kies voor vers vlees in plaats van vleeswaren, salami en andere bewerkte vleeswaren
  6. Voeg kruiden toe als je groenten, aardappelen, rijst of pasta kookt in plaats van zout
  7. Maak je eigen sladressing van olie, azijn of citroensap met verse kruiden
  8. Gebruik verse kruiden, knoflookpoeder, koriander, mosterdzaad, citroen, mint, komijnzaad, chilipoeder, kerriepoeder, rozemarijn, tijm, basilicum, laurierblad, gember, Spaanse peper, peper, bieslook en peterselie.

Wat is jouw truc om minder zout te gebruiken?
Geef ‘m door op info@voedingscoachaanhuis.nl