7 (natuurlijke) tips om weer energie te krijgen

7 (natuurlijke) tips om weer energie te krijgen

Tijdens de donkere wintermaanden van het jaar zit je nu misschien wel met kleine oogjes te turen naar je beeldscherm. Je kunt je met moeite concentreren. Koffie drinken helpt helaas niet. Je zou graag langer in je bed willen blijven liggen. Een winterslaap, dat lijkt je wel wat. Herkenbaar? 7 tips om vandaag (en de rest van de winter) te overleven.

1. Probeer zo vaak mogelijk natuurlijk licht binnen te krijgen. Ga daarvoor naar buiten wanneer je de mogelijkheid hebt. Vijf minuutjes tijdens je pauze doen al wonderen.

2. Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Wanneer je niet voldoende drinkt, kan je in meerdere of mindere mate uitdrogen. Een goede lichaamshydratatie is (vaak) het begin van een goede gezondheid waardoor ook je energiepeil positief beïnvloed zal worden. Probeer daarom dagelijks voldoende te drinken. Water is een hele goede optie maar een kopje thee telt mee.
Het eten van voldoende groenten en fruit draagt bij aan een goede waterhuishouding. Ze bevatten tenslotte veel water. 

3. Een voorname bron van energie is ijzer. Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Wanneer je een ijzertekort hebt, moet je lichaam bovendien veel harder werken om alle voedingsstoffen op te nemen wat resulteert in vermoeidheid. IJzer komt voor in vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten (denk aan courgette en spinazie). De belangrijkste leveranciers voor ijzer in de Nederlandse voeding zijn brood en vlees(waren).

4. Het orgaan dat een belangrijke rol speelt in je energievoorziening zijn je darmen. Een goede gezondheid begint in je darmen. Dagelijks is je lichaam uren bezig met het verteren van ons eten. En dat kost heel veel energie. Zonder gezonde darmen en een normale spijsvertering gaat je lichaam niet voldoende energie vrijmaken. Het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen door voldoende vezels te eten.  

5. Ook een positieve ingesteldheid kan heel wat doen voor je energiepeil. Verdoe je tijd niet langer aan doemdenken maar richt je aandacht op positieve aspecten. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een treurige gemoedstoestand gemiddeld 240 keer langer in je lichaam en gedachten blijft sluimeren.

6. Koffie geeft op korte termijn energie. Groene thee heeft ook een verkwikkende werking.
Maar zowel koffie als groene thee kunnen je slaap verstoren. Dat is niet de bedoeling. Als je dus door caffeine niet kan slapen, stop dan op tijd met drinken van koffie. Het is ook niet verstandig om groene thee te drinken voor je naar je bed gaat en moeilijk slaapt.  

7. Het je snel energie nodig? Eet dan een appel. Deze fruitsoort is rijk aan fructose, een natuurlijke suiker die het lichaam wakker maakt tijdens de dag. Nog een voordeel: je loopt geen risico op een energiedip. Appels bevatten ook koolhydraten, die energie leveren en een goede bron van vezels zijn.