7 niet voor de hand liggende afvaltips

7 niet voor de hand liggende afvaltips

Gewicht verliezen kan met bijna elk programma. En het liefst natuurlijk met mijn programma. Maar het behouden van het gewichtsverlies is een heel ander verhaal.
Wanneer je mijn programma hebt gevolgd, heb je alle vaardigheden om je gewichtsverlies vast te houden. Dat geldt niet voor alle programma’s.

Hieronder vind je een paar tips die er voor zorgen dat je je gewichtsverlies kunt vasthouden.

1. Plan iets leuks voor jezelf
Stress is een van de belangrijkste redenen dat we te veel eten en slechte voedingskeuzes maken.
Wanneer iets ervoor zorgt dat je je gespannen voelt, dan probeer je dat gevoel te verlichten. Vaak door iets te eten en te drinken wat niet echt gezond is.
En naarmate je ouder wordt, maak je ook minder tijd om iets leuks te doen. Wat kan leiden tot een burn out.
Jij bepaalt natuurlijk zelf wat je leuk vindt. Misschien vind je dit leuk: kunstlessen, salsa lessen, vrijwilligerswerk, meditatie- of yogalessen, en misschien wel kooklessen. Maak gezondere varianten op de gerechten die jij lekker vindt.
Wat heeft het maken van plezier nu met afvallen en gewichtsbehoud te maken? Hoe meer plezier je hebt, des te minder je gedachten naar eten en drinken gaan.

2. Snacken lost je problemen niet op
Als je niet lekker in je vel zit, of als je echt een probleem hebt, dan kun je natuurlijk een grote bak ijs naar binnen werken.
Als je op hebt kun je je voldaan voelen. Het kan ook zijn dat je je schuldig voelt. Dan ben je nog verder van huis. Maar je probleem is niet opgelost.
Ben je niet tevreden met je baan, loopt de relatie met je partner niet lekker of heb je een ander probleem. Probeer het probleem dan op te lossen. Dat werkt beter dan het zoeken van een verlichting in snacks.

3. 80 procent van gewichtsverlies zijn je eetgewoonten
Je kent ze vast wel. Mensen die zich enorm in het zweet werken in de sportschool. En uiteindelijk levert het ze geen gewichtsverlies op. Wat je tussen de trainingen door doet is het belangrijkst. Trainen om af te vallen heeft echt geen zin als je je eetgewoonten niet aanpast.
Trainen leidt tot energie en een beter humeur. Gezonde eetgewoonten leiden naar gewichtsverlies.

4. Plan en bereid je maaltijden voor
Als je het druk hebt, moet je vaak schipperen met de beschikbare tijd.
En wanneer je honger hebt, moe en/of gestrest bent, is het moeilijk om de juiste keuzes te maken.
Thuis wil je zo snel mogelijk eten als je moe en hongerig thuis komt.
Planning en voorbereiding zijn op zo’n moment heel belangrijk. De kans dat je gezond eet als je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd is huis hebt neem toe. En je hoeft gelukkig niet naar de supermarkt. Je wordt niet verleid om producten te kopen waar je eigenlijk niet op zit te wachten.

5. Kies een eetpatroon dat bij je past
Het klinkt misschien als een open deur. Maar op één of andere manier is het toch niet logisch, want heel veel mensen kiezen voor diëten uit een boek, van een (zelfbenoemde) goeroe, shakes, etc.  
Je begint er aan. En ze werken ook. Zolang als je ze gebruikt. Als je ermee stopt, omdat het niet vol te houden is of omdat je er geen zin meer in hebt, kom je net zo hard weer aan.
Kies daarom voor een eetpatroon wat je vol kunt houden. Waarin geen verboden producten zitten. Voordat je een dieetprogramma kiest, vraag jezelf dan af: "Zie ik mezelf dit eten met dit eetpatroon over 5 jaar?" Is het antwoord nee, dan is het dieet niet geschikt voor je. Met dat programma ga je niet slagen.

6. Bepaal of je eigenlijk wel honger hebt voordat je eet
Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen eten is omdat ze emotioneel honger hebben. Fysieke honger komt minder voor. Fysieke honger komt geleidelijk en kan gestild worden met elk eten.
Emotionele honger komt plotseling. Het is een dringend gevoel en wordt gekenmerkt door hunkering naar specifiek voedsel. Bijvoorbeeld chocolade. Deze honger is moeilijk te stillen. Je hebt eigenlijk trek om iets te veranderen.
Dus als je op het punt staat om te eten, pauzeer dan even en vraag jezelf , "Heb ik honger of ga ik eten omdat ik graag iets wil veranderen.”

7. Geniet met mate van je traktaties
Je kunt traktaties eten wanneer ze speciaal zijn voor jou.
Er zijn verschillende methoden om te bepalen of je iets wel of niet moet eten.
Zo kun je je afvragen “zal ik me deze chocolade pudding over twee weken nog herinneren?” Twee weken is best wel lang en de pudding moet wel héél bijzonder zijn als je die over twee weken nog herinnert als de dag van gisteren.
Een andere methode is: stop met eten als het niet meer de moeite waard is. Het is de bedoeling dat je goed proeft. Niet iedere hap is een 10 waard. En stop met eten als de happen minder dan een 7 of 8 waard zijn.  

Het grote geheim van duurzaam gewichtsverlies is dat er geen geheim is.
Het gaat over goed eten, voldoende bewegen en consequent zijn.
Alleen dan kun je de resultaten krijgen die je echt wilt.