10 tips om minder verzadigd vet te eten

10 tips om minder verzadigd vet te eten

Over het algemeen krijg je via je dagelijkse voeding meer dan genoeg vetten binnen. Vetten zijn noodzakelijk voor o.a. de opname van de vitamines A, D, E, en K in je lichaam. Vetten houden je lichaam op temperatuur en beschermen je organen.

Een te veel aan verzadigde vetten is niet goed voor een mens. Verzadigde vetten worden in verband gebracht met een verhoogd cholesterol gehalte en hart- en vaatziekten.

Het advies is om niet meer dan 10 % van je dagelijkse calorieën aan verzadigd vet te nuttigen. Bij een inname van 2000 calorieën is dat 22 gram aan verzadigd vet. Bij 2500 calorieën is het aan te raden om niet meer dan 28 gram aan verzadigd vet te eten. Maar waar zou je kunnen beginnen? 

Hieronder 10 tips om minder verzadigd vet te eten.

1.
Kies magere of halfvolle melk en magere yoghurt. Eet maximaal twee keer per week kaas en ijs. Gebruik geen (harde) boter of margarine.

2.
Eet mager vlees en kip zonder vel en verwijder zichtbaar vet. Eet zo min mogelijk bewerkte vleessoorten zoals worst en vleeswaren zoals salami en gekookte worst.

3.
Eet twee keer per week vis. Kies een keer voor een vette vis en een keer voor een magere vis.

4.
Eet twee keer per week peulvruchten (gedroogd of uit blik). Lekker in soep of een stoofschotel.
pasta met linzenbolognese
Indiase eiercurry met dahl
linzenburgers met kruidige wortelsalade

5.
Gebruik olijfolie (of raapzaad-, pinda-, sesam-, zonnebloem- of sojaboonolie) in plaats van boter of margarine. Deze oliën bevatten essentiële vetzuren die er juist voor zorgen dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten.

6.
Kies als tussendoortje vers fruit of noten (vooral amandelen of walnoten)

7.
Maak groente en graanproducten (brood, granen, rijst, pasta) het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd. Een mens heeft niet zo heel veel eiwitten nodig.

8.
Maak je eigen sladressing met extra vergine olijfolie, wijnazijn, appelazijn of citroensap, peper en mosterd.

9.
Kook bij voorkeur je maaltijden zelf. Mocht het een keer voorkomen dat je echt geen tijd hebt om zelf te koken dan kan een afhaalgerecht of kant-en-klaarmaaltijd uitkomst bieden. Kies voor maaltijden met meer groenten en minder vet. Het is het handigst om vooraf alvast te onderzoeken welke maaltijden er zijn en welke minder vet en meer groenten bevatten.

10.
Eet maximaal één keer per week koekjes, gebak, chocolade en chips.

Wat zijn jouw tips om minder verzadigde vetten binnen te krijgen? 
Mail ze me via Andrea.Westerwout@voedingscoachaanhuis.nl


Geniet er dan ook van.