Dag van de lach

Lachen is gezond en wel om deze redenen

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, hoor je wel eens zeggen. Daarnaast is lachen gewoon erg gezond en heeft het veel voordelen voor je geest én lichaam. Ontdek waarom het belangrijk is om je lachspieren vandaag op de dag van de lach nog wat extra aan het werk zet.

Hoewel je verwacht dat grapjes de voornaamste bron van een gemeende lach zijn, blijkt ontmoetingen met andere mensen je al gelukkig te maken. Tijdens het praten met je vrienden, collega's, kennissen of bij een toevallige ontmoeting is er altijd wel plaats voor een luchtig gesprek en glimlach je vaak al vanzelf. Die conversaties leveren bovendien nog enkele andere voordelen op. Zo ervaar je bijvoorbeeld minder stress wanneer je ontspannen aan het praten en lachen bent. Niveaus van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, nemen namelijk af tijdens lachbuien. Te veel stresshormonen zorgen ervoor dat je immuunsysteem belast worden en je bent vatbaar voor infecties en ziektes.

Lachen is daarnaast een goede manier om om te gaan met onverwachte gebeurtenissen in het leven en helpt ons relativeren. We hebben niet altijd in de hand wat er gebeurt in ons leven maar we kunnen er wel voor kiezen om op een positieve manier in het leven te staan. Wie kiest voor een gepaste reactie, door bijvoorbeeld te lachen en de positieve punten van een gebeurtenis op een rijtje te zetten, beschermt zijn lichaam en geest en stelt andere mensen op het gemak.

Zelfs ernstige gebeurtenissen, zoals een hartaanval, kunnen deels verholpen worden door regelmatig te giechelen. Door een betere bloedsomloop en de grotere zuurstofvoorziening, kan lachen helpen in de strijd tegen hart-en vaatziekten. Tien tot vijftien minuten lachen per dag zorgt er bovendien voor dat je wat extra calorieën verbrandt. Zo worden er in je gezicht alleen al meer dan vijftien verschillende spieren aan het werk gezet, maar worden ook de rest van je lichaamsspieren op een leuke manier getraind.

Er bestaat ook lachtherapie. Lachtherapie is een vorm van meditatie uit India. Het is een manier om je mentaal te ontspannen en te genieten van het moment. Tijdens de therapie lach je zomaar uit het niets, zonder reden. Als je ongeremd lacht, stoppen de gedachtes en het piekeren, waardoor je je helemaal kunt ontspannen.

Lach naar de wereld en de wereld lacht naar jou.