Hoe houd ik mijn gewicht binnen de perken tijdens mijn vakantie?

Hoe houd ik mijn gewicht binnen de perken tijdens mijn vakantie?

Binnenkort is het weer vakantietijd. Tijdens de vakantie is het hoofddoel niet zo zeer afvallen, maar aankomen is zeker niet de bedoeling. Daarom is het een goed idee om van te voren te bedenken hoe je met je voeding omgaat tijdens je vakantie. Een vakantie zonder lekker gegeten te hebben, ervaren we over het algemeen toch als minder leuk. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je ontspant, geniet en even uit je dagelijkse routine stapt en niet teveel met je eten bezig bent. Hoe vind je een middenweg en wat kun je nu het beste doen om je gewicht binnen de perken te houden en toch optimaal te genieten? Hieronder enkele tips:

Tip 1: Zorg voor een goed ontbijt
Zorg dat je goed ontbijt waar je ook bent. Zit je in een hotel, kies dan zo gezond mogelijk, dus bijvoorbeeld havermout, naturel muesli of roerei. Neem in ieder geval ook fruit.
Laat de verleidelijke zoete cakejes, koffiebroodjes, witte broodjes en pancakes staan. Ze zijn vaak niet echt lekker bij zo’n buffet en het ontneemt je meteen veel energie. Als je dan toch iets zoets gaat eten, gun jezelf de traktatie dan later op de dag en ga ergens naar toe waar ze echt lekker gebak of ijs hebben. Maar niet te vaak natuurlijk…
Volgens de nieuwe schijf van vijf mag je 2 tot 3 keer per week iets “groots” buiten de schijf.
Ook de warme ontbijtgerechten (denk aan bacon and eggs, backed beans, worstjes, etc.) zijn vaak vet en ongezond, die zou ik ook overslaan.
Zit je in een appartement, huisje, caravan of tent dan heb je het iets makkelijker. Je kunt zelf in huis halen wat je nodig hebt. Je wordt minder verleid om dingen te eten die je beter niet zo moeten eten.

Tip 2: Neem een snack mee van de ontbijttafel
Kijk of je een snack mee kunt nemen van je ontbijt voor later in de ochtend. Bijvoorbeeld een gekookt eitje of wat fruit. Vaak is er wel iets geschikts te vinden om mee te nemen. Je hebt dan in ieder geval iets bij je voor halverwege de ochtend, zodat je na 2,5 a 3 uur weer iets kunt eten.

Tip 3: Voedingssupplementen in je koffer
Tijdens je vakantie weet je niet altijd of je voldoende vitaminen binnen krijgt. Neem van huis in je koffer een goede multi-vitamine mee en een potje visolie-capsules. Slik deze supplementen meteen na je ontbijt, dan heb je alvast een goede aanvulling op je voeding binnen.

Tip 4: Kies een gezonde lunch
Neem als lunch een salade. Vraag of de dressing apart kan worden geserveerd. Is er geen salade, kies dan iets wat je lekker lijkt en toch zo gezond mogelijk. Misschien iets met kip of kalkoen. Het is soms een hele uitdaging iets gezonds te vinden op het menu, maak er gewoon het beste van en geniet ervan. Bestel in ieder geval water bij je lunch en drink voordat je gaat eten een flink glas water.
Je kunt natuurlijk ook zelf je lunch organiseren. Maak een gezonde keuze in de plaatselijke supermarkt.

Tip 5: Drink veel water
Zorg dat je de hele dag genoeg water drinkt. Neem een fles water mee en bestel bij elke maaltijd en elke koffiestop ook water.

Tip 6: Koop een voorraadje onbewerkte noten
Zoek in de buurt een winkel waar ze onbewerkte noten verkopen en koop een voorraadje voor de duur van je vakantie. Neem elke dag een zakje rauwe noten mee in je tas, zodat je altijd een snack bij je hebt als je in de middag trek krijgt. Ook als je terug komt in je accommodatie is het lekker om een handje noten te eten in plaats van de minibar of de koelkast leeg te plunderen.

Tip 7: Eet ‘s avonds lekker
Neem ‘s avonds een volwaardige maaltijd en kies zo gezond mogelijk. Soms zijn de porties groot en niet altijd even gezond. Dit zijn een paar richtlijnen:
- sla het mandje brood over
- kies bij voorkeur gegrilde vis, kip of een vegetarisch gerecht.
- vraag of de sauzen apart kunnen worden opgediend, zodat je die niet hoeft te eten
- vraag extra groente
- als je wijn drinkt neem maximaal 1 glas en daarnaast voldoende water
- sla het toetje over

Tip 8: Neem je sportspullen mee
Doe je sportspullen in je koffer en zorg er voor dat je tijdens je vakantie dagelijks beweegt. Je bent misschien geneigd het sporten te laten zitten op reis, maar het is heerlijk om de dag sportief te beginnen en het helpt je je gewicht onder controle te houden. Kijk of ergens een fitnessruimte is, ga ‘s-ochtends een stukje hardlopen, stevig wandelen of zwemmen.

Als je deze tips opvolgt en zoveel mogelijk probeert elke 2,5 a 3 uur iets gezonds te eten houd je je gewicht binnen de perken en heb je de hele vakantie zoveel mogelijk energie. Verder lekker genieten.
Ik wens je een hele fijne vakantie!