De snelle hap voor onderweg

De snelle hap voor onderweg

Fastfoodrestaurants zijn ruim vertegenwoordigd en zelfs in ziekenhuizen kun je een snelle, vette hap kopen. Ga je regelmatig met de trein dan wordt je op ieder groot station overstelpt fastfood outlets.

Veel mensen eten minstens één keer per week fastfood. De fastfoodindustrie is een zeer grote, lucratieve industrie, die groeit doordat mensen steeds minder tijd nemen om zelf te koken. 

Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde restaurants en kraampjes zoals snackbars.
Fastfood omvat een groot aantal verschillende soorten voedsel.
In Europese landen en Amerika kent men als fastfood vooral patat frites, kroketten, frikandellen, eierballen, bami- en nasischijven, hamburgers, pizza's en broodjes met gyros, döner kebab, shoarma of falafel en fish and chips.

In Aziatische landen staan echter andere gerechten als fastfood bekend. Zo zijn er in Japan veel kraampjes waar sushi kan worden genuttigd als snelle hap. Ook noedels, rijst en vleesgerechten uit onder andere de Chinese keuken gelden in Azië als fastfood.

In het Midden-Oosten is vooral kebab en shoarma populair als fastfood.

Het concept van snel klaar te maken gerechten die bij speciale verkooppunten te krijgen zijn is al oud. Reeds in het Romeinse rijk waren in de grote steden gaarkeukens en kraampjes waar brood en wijn werd verkocht. Vooral de arme burgerij was van straatverkopers afhankelijk voor hun voeding. De verkopers verkochten naast brood en wijn ook porties gekookte groente.

In de middeleeuwen trof men in grote steden als Parijs en Londen ook verkopers aan die voedsel verkochten op straat, zoals taarten, wafels, pannenkoeken en graanproducten. In plaatsen gelegen aan zee omvatte dit “fastfood” vaak ook vis en andere zeedieren.

Toen na de Eerste Wereldoorlog in de Verenigde Staten de auto aan zijn opmars begon, deden de eerste drive-inrestaurants hun intrede. Enkele bedrijven ontwikkelden zich tot grote multinationals, zoals McDonald's, Burger King, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken en Subway. Een grote Nederlandse fastfoodketen is de Febo, in België is het bekendste voorbeeld Quick.

Fastfood is vaak onderwerp van kritiek. Fastfood is vaak erg vet. Het bevat nauwelijks vezels, vitamines en mineralen. De schijf van vijf heeft zijn intrede nog niet gedaan in de fastfoodindustrie. In 2004 werd het ongezonde aspect van fastfood belicht door de film Super Size Me van Morgan Spurlock. Spurlock moest 30 dagen zijn ontbijt, lunch en diner bij McDonald’s gebruiken. Hij moest alles op de kaart een keer eten. En als er gevraagd werd om een extra grote portie te nemen, moest dat ook gebeuren.
Het resultaat laat zich raden. Spurlock kwam behoorlijk aan en zijn cholesterolgehalte schoot omhoog.
Een AD journalist heeft ook 30 dagen bij een fastfoodrestaurant gegeten. Hij viel af omdat hij voornamelijk salades at. Slechts een klein deel van de fastfoodklanten bestelt een salade. 

Tegenover fastfood staat tegenwoordig een beweging/organisatie die zich Slow Food noemt. Hier staat de aandacht voor ons voedsel en de herkomst centraal.

Verscheidene fastfoodketens proberen met een vernieuwd assortiment een gezonder imago te kweken.

De vraag is nu kun je ook fastfood eten en voldoen aan de normen van de gezonde voeding.
Ik denk dat het wel kan maar dan kun je het niet kopen in een van de vele fastfoodrestaurants. Je moet het dan zelf maken en goed nadenken. 

"Lekker en gezond met Voedingscoach aan Huis" is het maandelijkse receptentijdschrift van Voedingscoach aan Huis. Ook in dit tijdschrift staan maandelijks een paar gezonde snackrecepten.

Wil je niet zelf koken dan moet je extra goed nadenken over je keuzes.
Je zult dan moeten letten op de hoeveelheid suiker een product bevat. Kijk goed maar de bereidingswijze.
Een gefrituurd product heeft een groter vetgehalte. In de horeca krijg je zo wie zo niet genoeg groente geserveerd, ook niet als je in een sterrenrestaurant gaat eten. Mensen gaan over het algemeen niet uit eten om gezond te eten. Maar als je vaak buiten de deur eet is het belangrijk dat je voldoende groente binnenkrijgt. Lees ook: 6 makkelijke tips om uit eten te gaan zonder schuldgevoel