6 makkelijke tips om uit eten te gaan zonder schuldgevoel

6 makkelijke tips om uit eten te gaan zonder schuldgevoel

Of het nu gaat om een happy hour met je collega’s, een verjaardag etentje met vrienden of een groot familiefeest. Uit eten gaan is gezellig en hoort er gewoon bij. Hoe voorkom je dat je na het etentje enorm aan komt? Hier volgen 6 makkelijke tips om lekker uit eten te gaan.

  1. De keus van het restaurant
    De keus van het restaurant bepaalt al of je de mogelijkheid hebt om een meer of minder gezonde keuze kan maken. Kies je voor een steakhouse dan weet je dat de nadruk ligt op een groot stuk vlees. Bij een pizzeria weet je dat je veel kaas gaat krijgen.
    Zoek naar een restaurant waar de nadruk ligt op volkoren granen, groente, magere eiwitten en gezonde vetten. Dan kom je vaak op restaurants met een mediterrane keuken. Maar ook Japans, Vietnamees, Indiaas en het Midden-Oosten.
    Kijk ook of het restaurant gebruik maakt van lokale producten. Dit is ook vaak een indicatie voor een gezondere keuze.
     
  2. Leg je telefoon weg
    Wanneer je meer bezig bent met je telefoon en sociale media, dan ben je niet bezig met je gezelschap en met het eten. En dat is jammer. Uit eten is ook een sociale bezigheid. De telefoon heb je dan ook niet nodig. En de telefoon kan echt wel een paar uurtjes zonder jou. Door alle afleiding heb je minder aandacht voor het eten. Eten is niet niks doen. Het is hard werken. Als je niet met aandacht eet, eet je meer. En heb je vaak later nog trek terwijl je wel genoeg hebt gegeten.
     
  3. Eet de hele dag
    Voor vanavond staat er een etentje gepland. Hoe ga je dan met de rest van de eetdag om? Het advies is om de hele dag zo gewoon mogelijk te eten. Neem een goed ontbijt. Een lichte lunch en een paar kleine gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten en noten. Zo kom je niet uitgehongerd in het restaurant en kun je je maaltijd beter doseren.
     
  4. Kies voor een kleinere groep
    Uit eten met een groep is gezellig maar hoe groter de groep des te meer je eet. Wil je dit niet laten gebeuren dan moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan. Met een kleinere groep eet je minder.
     
  5. Doe onderzoek
    Je gaat uit eten en je weet ook waar. Dan is het verstandig om alvast de menukaart te bestuderen en te bepalen wat je gaat kiezen. Je kunt dan een verstandige keuze maken zonder door anderen beïnvloed te worden. En wellicht breng je anderen wel op een idee om een gezondere keuze te maken.
     
  6. Doggy bag
    In Nederland is het nog niet zo gebruikelijk om een doggy bag te vragen als je je maaltijd niet helemaal hebt opgegeten. Maar het is helemaal niet zo gek. Het eten wordt anders toch weggegooid en je geeft aan dat je je maaltijd lekker vond. Als je dan toch besluit om iets te kiezen wat je heel lekker vindt en misschien niet zo heel gezond, eet dan een kleinere portie. Met een doggy bag heb je voor later nog een portie. Dat is twee keer lekker eten voor één prijs.

Veel plezier.