Voedselverspilling? Hoe voorkom je dat.

Voedselverspilling? Hoe voorkom je dat.

Jaarlijks gooien wij meer dan 135 kg per persoon voedsel weg. Veel van dat voedsel is gewoon nog goed. En had prima opgegeten kunnen worden. De producten zijn geproduceerd, vervoerd naar de winkel en je hebt er voor betaald. Hartstikke zonde om te verspillen.

Hoe kun je een deel van de  voedselverspilling voorkomen?
Je kunt winst behalen op onder andere volgende gebieden:
kopen, bewaren en bereiden.



 

Kopen

  • Plan je inkopen.
    Bekijk eerst wat je nog in huis hebt. Maak aan de hand van je voorraad een weekmenu. Maak een boodschappenlijstje met de producten die je nog nodig hebt om het weekmenu te maken. Op deze manier sluit je overbodige aankopen uit.  Dat scheelt niet alleen verspilling maar ook geld.
  • Koop enkel wat je nodig hebt. Laat je niet verleiden door aanbiedingen die je niet nodig hebt.
  • Koop ‘basisvoedsel’. Droge voeding als pasta, rijst, noten, peulvruchten kan je in grote verpakkingen inkopen. Deze producten zijn lang houdbaar en altijd handig om in huis te hebben.
  • Koop zo min mogelijk bewerkte voeding. Deze producten over het algemeen minder lang houdbaar. En ze zijn minder makkelijk inzetbaar voor verschillende maaltijden. Soms heb je voor een recept maar een handje sperziebonen nodig. Je houdt een groot deel van je zak sperziebonen over. Zijn de sperziebonen vers dan kun je ze makkelijker verwerken in andere recepten.
  • Bekijk de houdbaarheidsdatum van je inkopen.
  • Houd rekening met koele, gekoelde en diepvriesproducten. Vervoer je gekoelde ingrediënten in koelzak of -box en plaats ze binnen het uur in een koelkast van 4°C. Koop je diepvriesproducten pas op het eind van je winkelbeurt en plaats ze thuis onmiddellijk in de diepvries.

Bewaren

  • Richt je koelkast in volgens de richtlijnen van de bewaarwijzer. Hoe hoger in de koelkast, hoe warmer. Wat het snelst bederft moet op de onderste plank boven de groentela. De deur is het minst koud aangezien die regelmatig opengaat.
  • First in first out. Plaats je recente aankopen achteraan en gebruik eerst de oudste zaken op.
  • Laat restjes eerst goed afkoelen en zet ze binnen twee uur in de koelkast. Je kan ze dan maximaal twee dagen bewaren.
  • Zet bederfelijke producten die je tijdens de maaltijd op tafel plaatst (vlees, vis, zuivel) zo snel mogelijk terug.
  • Koel bewaren betekent bewaren tussen de 12 en 15°C. Gekoeld bewaren betekent in de koelkast bewaren.
  • Gebruik afsluitbare bakjes om je eten in te bewaren.
  • Leg een laagje keukenpapier in je fruit en groenteschaal om bederf tegen te gaan
  • Eieren, aardappelen, uien en bananen hoeven niet in de koelkast. Als je twijfelt waar je producten moet bewaren, ga dan na waar ze in de supermarkt bewaard worden. Worden producten in de koeling bewaard, bewaar ze dan thuis ook in de koelkast.
  • Label je diepvriesproducten met inhoud en datum. En zorg dan ook dat deze producten regelmatig gebruikt worden.
  • Blancheer een teveel aan groenten en vries ze in.
  • Vries brood in en ontdooi wat je nodig hebt op het moment.

Bereiden

  • Wees creatief en durf te combineren. Vervang ingrediënten die je niet in huis hebt door een alternatief. Of Google je ingrediënten en vind zo een recept dat bij je ingrediënten past.
  • Verzamel restjes van producten bij elkaar en bekijk eerst  wat je hebt voordat je begint te koken of hang een lijstje op met zaken die dringend op moeten op de deur van je koelkast.
  • Kook eens een week enkel met je ‘voorraad’.
    Enige tijd geleden gingen we met vakantie. En in de week voorafgaand aan de vakantie moesten we nog de hele week eten.
    Ik had onder andere nog twee wortelen. Wat kon ik daar nu eens van maken? Ik heb gezocht en gevonden. Van deze twee wortelen heb ik een wortelrisotto gemaakt. En die was echt heel erg lekker.
  • Zorg dat je altijd een assortiment aan basisproducten in huis hebt (rijst, pasta, noten, gedroogd fruit, peulvruchten, bloem,...). Dan heb je altijd combinatiemogelijkheden.
  • Gebruik de restjes van je avondmaal voor de lunch van morgen. Vul ze aan met een restje, sla, komkommer, tomaat, paprika, olijven, kaas, fruit, etc.