4 Sleutels tot vetverlies die nuttiger zijn dan "minder eten en meer bewegen"

4 Sleutels tot vetverlies die nuttiger zijn dan "minder eten en meer bewegen"

Als je wilt afvallen en vooral vet wilt verliezen, krijg je altijd hetzelfde advies: ga minder eten en meer bewegen.
Helaas, zo eenvoudig is het niet. Heel veel mensen zijn in staat om meer te bewegen en minder te eten. En toch komt het resultaat lang niet altijd. En zeker geen blijvend resultaat.

Er zijn 4 sleutels die er voor zorgen dat je meer vooruitgang boekt bij het afvallen en het verliezen van vet.

1. Krijg je voldoende slaap?
Ik weet wat je denkt. Praten over slapen. Borrrrrring!” Ik begrijp het. Slaap is geen spannend onderwerp Echter, als je je gezondheid wilt optimaliseren en/of vet wilt verliezen, is er een aantal zaken over slaap die je echt moet weten.

Als je vetverlies wilt, is gezond eten en voldoende bewegen niet genoeg. Je moet ook kijken naar de kwaliteit en de kwantiteit van de slaap. En het chronische stressniveau. Echt. Het is zo belangrijk.

We hebben een overspannen samenleving en een chronisch slaaptekort. Deze zaken kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken en belemmeren het vetverlies.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die slecht of te weinig slapen niet alleen uitgeput zijn maar ook meer honger hebben. Niet genoeg slaap beïnvloed leptine en ghreline. Dit zijn twee hormonen die invloed hebben op honger en verzadiging.
Een slaaptekort zal je hongerig en impulsief maken.

Heb je een chronisch slaaptekort dan kan het betekenen dat je een verhoogde cortisolwaarde hebt en insulineresistentie. Dat voorspelt niet veel goeds voor het vetverlies en nog minder voor je algemene gezondheid.

Vraag jezelf af:

  • Slaap ik gemiddeld ten minste zeven uur slaap per nacht?
  • Zo niet, dan ben ik bereid om concessies te doen om ervoor te zorgen dat ik een beetje meer nachtrust krijg? (Bijvoorbeeld: Kan je je favoriete programma opnemen en later kijken in plaats van op blijven om hem te bekijken? Kan je je telefoon eerder uit zetten om de verleiding van het blijven doorlezen op social media te voorkomen?)

2. Eet na je training niet te veel.
Heb je na je intensieve training ook zo’n trek? En moet je dan zoveel eten dat je hele trainingsspanning eigenlijk voor niets is geweest?
Dan heeft trainen niet zo heel veel zin.
Het is aan te raden om zoveel te trainen dat je wel iets kunt eten na de training maar niet te veel. Beetje fruit, wat yoghurt of iets dergelijks.
Je zal resultaten behalen en je hormonen zullen de eetlust in toom houden.

Vraag jezelf af:

  • Is de vorm van training die ik doe goed of leidt het tot het verhogen van mijn eetlust tot het punt dat ik mijn training saboteer in plaats van het ondersteun van mijn doelen?
  • Wat voor soort oefeningen kan ik doen om te zien hoe ik op de verschillende trainingsvormen reageer? En hoe voel ik me dan? (bijvoorbeeld: je loopt normaal geproken 45 minuten hard. Maar wat als je nu een intervaltraining doet van 15 minuten)

3. maak je maaltijden lekker
Wanneer mensen denken aan vetverlies, de meeste denken dat het betekent dat het eten dezelfde saaie voedsel. Droge kipfilet, sufgekookte broccoli, eiwit, haver en proteïne poeder, dag in dag uit. Dit kan werken, zeker. Er is op zich niets mee. Maar het wel saai. En uiteindelijk ga je het ook niet volhouden. Op een geven moment zal je je zo naar voelen dat je je helemaal laat gaan en alles gaat eten wat je niet zo moeten eten.
Dat werkt niet.
Maak je eten lekker. Zorg voor variatie en gebruik kruiden.
In het receptendeel van deze site vind je heel veel lekkere en gezonde eetideeën.
Als je 80 % van je dieet goed en gezond doet, heb je 20 % om een klein beetje te smokkelen.

Vraag jezelf af:

  • Eet ik momenteel voedsel waar ik geen plezier aan beleef. Ik eet ze omdat er verwacht word dat ik ze eet
  • Wat kan ik doen om deze voedingsmiddelen lekkerder te maken? Kan ik deze voedingsmiddelen vervangen om meer van mijn eten te genieten?
  • Kan ik 10 tot 20 minuten per dag aan mijn maaltijden besteden om de smaak van mijn eten te verbeteren? (Hint: Het antwoord is ja.)

4. Kies voor de juiste hoeveelheid cardiotraining
Cardio is prima om te doen. Maar is het noodzakelijk om aan cardio te doen als je slank wilt worden? Nee, het is niet noodzakelijk.
Matig intensieve cardio training is een prima manier om calorieën te verbranden. Het verbetert je uithoudingsvermogen en het kan ook een manier zijn om van je krachttraining te herstellen.
Welke vorm van cardio je ook kiest zorg er voor dat je er niet van in de stress raakt en dat je je honger onder controle kunt houden.

Vraag jezelf af:

  • Wat voor soort cardio ik het leukst? Stevig wandelen, fietsen, crosstrainer?
  • Kan ik twee keer per week 20 minuten vrijmaken om matig intensieve cardio oefeningen toe doen?
  • Hoe voelt de cardiotraining? Voel ik dat ik controle heb over mijn eetlust? Voel ik me energieker? Als het antwoord op deze vragen  ja is, houd het dan een paar weken vol en zie wat de cardiotraining met je doet.

Zoals je ziet is er meer wat je kunt doen om vet te verliezen dan minder eten en meer bewegen.
Als je merkt dat je niet verder komt met minder eten en meer bewegen dan kun je kijken of een van de vier punten op jou van toepassing zijn. En daarmee kun je je resultaten naar een hoger plan duwen.

Wanneer je een verandering doorvoert, houd de verandering dan een poosje vol voordat je de vooruitgang evalueert. Soms duurt het even voor er voortuitgang komt.