Herken de meest gemaakte dieetfouten

Herken de meest gemaakte dieetfouten

Afvallen is voor de meeste mensen niet makkelijk. We willen graag snel resultaat. En we starten met een crashdieet. We drinken een aantal weken lang drie shakes per dag. We laten producten weg omdat een of ander goeroe zegt dat dat goed is. Na de kuur vliegen de kilo’s er weer net zo snel weer aan. Vaak met nog wat extra kilo’s. Het jojo-effect werkt niet erg motiverend en een laag zelfbeeld kan het gevolg zijn. Je bent verder van het doel dan je was. Je hebt steeds het idee dat je ‘faalt’.

Fout 1: je leefstijl niet aanpassen
Er wordt vaak gedacht dat een gezond gewicht alles te maken heeft met wilskracht. Dat is niet waar. Zolang je je eetgedrag en je leefstijl niet aanpast, zal je na het dieet gegarandeerd weer aankomen. Het is dus belangrijk om een goed naar je eetgedrag en je leefstijl te kijken. Als je kleine aanpassingen doet in je leefstijl, zal je vaak al afvallen.
Dus eet gezond en voldoende. Kies vaker voor een gezond tussendoortje. Hongerlijden is echt niet nodig.
En beweeg dagelijks.

Fout 2: niet de oorzaak van je overgewicht aanpakken
Een dieet zorgt ervoor dat je afvalt. Maar als je een probleem hebt, zal een dieet niet voldoende zijn voor blijvend succes. Ben je een emotie-eter en eet je omdat je je ongelukkig of eenzaam voelt of omdat je je verveelt? Het is dan verstandig om je probleem aan te pakken en op te lossen. Zoek professionele hulp als je het probleem niet zelf kan oplossen.

Fout 3: geen rekening houden met je eetgedrag en levensstijl
Jaarlijks komen er steeds weer nieuwe boeken met diëten bij. De een belooft nog mooiere resultaten dan de ander. Maar het is niet verstandig om een dieet te kiezen zonder te kijken of de kuur wel past bij jouw type eetgedrag en levensstijl.
Heel veel diëten houden er geen rekening mee dat je wel eens naar een verjaardag of een borrel gaat. Het is dan niet gezellig om met een glaasje water en een wortel te staan.
Het kan ook zijn dat je niet zo heel sportief bent. Je kunt 5 keer in de week een paar uur naar een sportschool gaan. Maar als het niet bij je past, zal je snel de handdoek in de ring gooien.
Stel kleine en haalbare doelen en bouw je nieuwe levensstijl met kleine stappen op.

Fout 4: onrealistische doelen stellen
Als je je eetgedrag en je leefstijl aanpast wil je natuurlijk snel resultaat zien.
Maar het is wel belangrijk dat je reële doelen stelt. Het is niet mogelijk om hetzelfde gewicht terug te krijgen van toen je 20 jaar oud was. Het is belangrijk om een realistisch gezond gewicht te accepteren.
Richt je ook op andere zaken zoals het gevoel. En minder op de weegschaal. Soms is resultaat niet meetbaar met de weegschaal.
Daarnaast is een paar kilo stabiel overgewicht minder ongezond dat veel stress en heel veel gewichtsschommelingen.

Fout 5: een te streng dieet volgen
Ken je die reclame van die vrouw die een dieet is gestart en overal eten ziet?
De cirkels op een blouse worden gezien als taartjes en pizza’s. De hoorn van de telefoon wordt gezien als een broodjes gezond.
Als je dat ziet bij een dieet, dan is het dieet veel te streng dieet en het past niet bij je.
Vroeg of laat zal je dan toch doorslaan en alles wat er beschikbaar is op dat moment.
Het is belangrijk om elke drie tot vier uur te eten. Het lichaam wil gevoed worden en heeft ook voedsel nodig om te kunnen functioneren.