​​​​​​​6 manieren om kookstress tijdens de kerstdagen te voorkomen

6 manieren om kookstress tijdens de kerstdagen te voorkomen

De kerstdagen zijn niet alleen een gezellige periode maar ook een periode van veel stress.
Ik wil graag een paar tips geven om de kookstress te verminderen.

Tip 1. Stel ruim van te voren een menu samen
Bedenk uiterlijk een week of 2 voor de kerstdagen wat je wilt eten. Houd daarbij rekening met de tijd die je beschikbaar hebt en hoeveel tijd je wilt besteden aan het bereiden van het menu.
Werk je tijdens de kerstperiode, dan heb je minder tijd om het menu voor te bereiden.
Krijg je bezoek, dan wil je niet de hele dag in de keuken staan terwijl je gasten lekker zitten te borrelen.

Tip 2. Maak een boodschappenlijstje
Het lijkt een open deur maar het maken van een boodschappenlijstje is heel belangrijk. Zeker als je niets wilt vergeten. Breng een scheiding aan tussen de houdbare producten en de verse producten.

Tip 3. Begin op tijd met de boodschappen
Een deel van de ingrediënten kun je ruim voor de kerst in huis halen. Dit zijn meestal de houdbare producten. Als je die al in huis hebt, hoef je alleen nog maar de verse producten te halen. Tijdens de kerst is het druk in de winkels. Wanneer je minder nodig hebt, ben je ook sneller klaar. Tenzij je het natuurlijk leuk vindt om lang in de rij te staan.
Vergeet niet de ingrediënten die je moet bestellen op tijd te bestellen. Het zou vervelend zijn als je achter het net vist.

Tip 4. Maak een kookplanning
Vaak is het mogelijk om bepaalde onderdelen van een gerecht vooraf te bereiden. Soms is het zelfs noodzakelijk om vroeg te beginnen. Denk aan het marineren van het vlees of het opstijven van de panna cotta.
Wanneer je onderdelen hebt voorbereid hoef je alleen nog maar de overige onderdelen te doen en de gerechten verder af te maken.
Je kunt vaak de soep een dag van te voren maken. Ook het speciale broodje kun je voorbereiden.
Op de dag zelf hoef je alleen de soep te verwarmen.
Als je de kalkoen hebt gevuld moet de kalkoen gebakken worden. Dat gebeurt vaak in de oven. De kalkoen heeft tijd nodig en moet regelmatig bedropen worden. Verder heb je er geen werk aan.

Tip 5. Dek eerst de tafel
Voordat je gaat beginnen met het afmaken van het menu dek je de tafel. Je wilt dat de tafel er mooi en stijlvol uitziet. En daar gaat meer tijd in zitten dan je denkt.
Heb je dat eenmaal gedaan dan kun je vol overgave binnen aan het menu.

Tip 6. De laatste hand aan het menu
Omdat je een planning hebt gemaakt kun je inschatten hoeveel bereidingstijd de verschillende onderdelen nodig hebben. Begin met de gerechten met de langste bereidingstijd.
Terwijl je aan het voorgerecht zit, garen de ingrediënten voor het hoofdgerecht.

Heel belangrijk: omdat je zo goed bent voorbereid heb je minder stress. Geniet ervan.
Wat is jouw tip om de kerstdagen stressvrij door te komen? info@voedingscoachaanhuis.nl