Minder vlees en toch lekker eten.

Minder vlees en toch lekker eten.

Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat het eten van vlees best iets minder kan.
Overwegingen om minder vlees te eten zijn onder andere: gezondheid, dierenwelzijn en het milieu.
Toch willen deze mensen hun stukje vlees niet laten staan. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Je kunt ook minder vlees eten. Je wordt dan flextariër. Een flextariër eet één of meer keer per week geen vlees.  

Maar hoe zorg je er voor dat je maaltijd niet saai wordt?
Er zijn speciale vegetarische burger te kopen. En daarvan wordt gezegd dat ze niet zo lekker zijn.
Ze zijn ook niet altijd gezond. 

Als je een maaltijd klaar maakt en je laat het vlees gewoon weg, dan mis je wat.
Er zijn heel veel mogelijkheden waarbij het vlees niet mist:

  • veel Nederlanders eten nog steeds niet voldoende groente en fruit. De norm is 250 gram groente en 200 gram fruit. De gemiddelde Nederlander eet 125 gram groente per dag en met pijn en moeite een vrucht.
  • ook een handje onbewerkte noten kan. Deze noten bevatten veel vezels en gezonde vetten.
  • eieren kunnen de plaats van vlees goed innemen. Je kunt er bijvoorbeeld een omelet van maken
  • peulvruchten zijn ook een goede vervanging van vlees. Van peulvruchten kunt je bijvoorbeeld burgers maken of stoofschotels
  • tofu, tempé en sojabrokjes. Deze producten zijn gemaakt van sojabonen. Ze smaken eigenlijk nergens naar maar je kunt het wel naar alles laten smaken. De sojabrokjes zijn heel goedkoop. Ze zijn niet vies meer ze hebben iets weg van hondenbrokken.

Onder recept van de week vind je een groot aantal recepten waaronder ook vegetarische gerechten. Een kleine selectie:

Er staan nog meer recepten. En de receptendatabase wordt steeds groter. Check regelmatig en probeer het uit. Laat je me weten wat je er van vindt?
Andrea.Westerwout@voedingscoachaanhuis.nl. Ik hoor graag van je.