De tien populairste goede voornemens

De tien populairste goede voornemens

Dit zijn de tien populairste goede voornemens. De lijst ziet er al jaren ongeveer hetzelfde uit.

  1. Afvallen
  2. Opruimen, vereenvoudigen en georganiseerd blijven
  3. Minder uitgeven en meer sparen
  4. Meer van het leven genieten
  5. Fit en gezond blijven
  6. Iets nieuws leren
  7. Stoppen met roken
  8. Meer voor anderen doen
  9. Verliefd worden
  10. Meer tijd met familie doorbrengen

Waarom mislukt 92 procent van de goede voornemens?
Heb je goede voornemens voor 2018? Dan ben je in goed gezelschap! In 2013 begon maar liefst vier van de vijf Nederlanders het jaar met een goed voornemen, volgens onderzoek van het ING economisch bureau. 38 procent van de goede voornemens is te scharen onder afvallen. Gewichtsverlies is daarmee veruit het populairste goede voornemen.
Maar hoe groot is de kans dat je je goede voornemen ook daadwerkelijk haalt? Ik wil je de moed niet ontnemen natuurlijk, maar de vooruitzichten zijn niet zo goed. Slechts 8 procent van de mensen rondt zijn goede voornemen met succes af. 92 procent faalt dus. Een kwart van de mensen haalt überhaupt het eind van de eerste week niet, blijkt uit onderzoek van de University of Scranton. 

Waarom mislukken goede voornemens?
Volgens Stanford-psycholoog Kelly McGonigal mislukken goede voornemens omdat mensen ze kiezen op basis van ‘wat moet’. Ze moeten van zichzelf afvallen, stoppen met roken of gezonder eten. Allemaal voornemens die gebaseerd zijn op een lovenswaardig einddoel, maar uiteindelijk voelen als een verplichting. Een verplichting die aan het eind van een lange werkdag moeilijk is op te brengen.

Welke goede voornemens slagen wél?
Maar welke goede voornemens werken dan wel? Volgens McGonigal kun je beter een voornemen kiezen waar je energie, plezier, geluk of bevrediging uithaalt. Zulke goede voornemens beginnen vaak met ‘ooit’ of ‘ik mis’. ‘Ooit’ wil ik mijn Frans weer oppoetsen. ‘Ik mis’ piano spelen, zoals ik vroeger vaak deed. ‘Ik mis’ mijn drukke sociale leven van een tijdje geleden. 
Kies dus goede voornemens die je helpen om je dromen te verwezenlijken. Of die je helpen het beste uit jezelf te halen. Uiteindelijk is een intrinsieke motivatie als ‘leuk vinden’ de allerbeste motivator. Vervolgens kies je tussenstappen die je naar het einddoel leiden. Die tussenstappen mogen klein zijn: je Frans oppoetsen kan ook om de dag, in sessies van tien minuten.

Het werkt heel goed om je gewenste gedrag te belonen. Op een kalender houd je bij wanneer je het gewenste gedrag hebt vertoond. Dan zet je een krulletje of stempel op de kalender als je niet gedronken of gerookt hebt. Op een kalender heb je een mooi week- of maandoverzicht.
Om je te helpen heb ik de gezonde gewoonten planner gemaakt. Dit is een kalander met vakjes voor elke dag. Wanneer je bijvoorbeeld een half uur hebt gewandeld, zet je met je stift een krulletje op de dag. Na een maand kun je heel mooi ziet hoe vaak je goed bezig bent geweest.

Vraag de gezonde gewoonten planner aan en begin gelijk met werken aan je gezonde gewoonten met succes.

Afvallen en gezonder leven komt nog iets anders kijken. Het is heel moeilijk om zelfstandig je levensstijl aan te passen. Vaak ontbreekt de kennis. En de motivatie. Daarnaast wordt ook vaak een dieet gekozen wat moeilijk is vol te houden.
Bel daarom met 06-51243301 om de eerste stap naar een gezonde levensstijl te zetten.

Wat is jouw goede voornemen voor het komende jaar? Geef het door via info@voedingscoachaanhuis.nl