Internationale Hamburgerdag

Internationale Hamburgerdag

Er zijn heel veel dagen die speciale aandacht krijgen. En zo ook 28 mei 2017.
Het is dan Internationale hamburgerdag.

Vroeger toen ik nog klein was, aten wij op zaterdag altijd soep en brood. Mijn moeder kookte altijd. Mijn moeder gaf aan dat ze de heel week kookte en dat we dan op zaterdag rustig aan deden. Op zondag aten we dan weer uitgebreider. Ook dat was voor die tijd gebruikelijk.
En heel soms aten we op zaterdag wel eens zelfgemaakte hamburgers. Mijn vader kon niet koken en deed dat ook niet. Net als heel veel andere vaders in die tijd. Maar hij bakte wel de hamburgers. En wij, mijn broer en ik, mochten helpen.

Die hamburgers maakten we van rundergehakt, op smaak gemaakt met zout en peper.
Ik kan me niet meer herinneren of er nog iets anders aan toegevoegd werd.
Van het gehakt werden schijven gevormd en gebakken.
Om er een echte hamburger van te maken hadden we witte bolletjes met een blaadjes sla, schijfjes tomaat en plakjes komkommer en uienringen. Daarop kwam de gebakken gehaktschijf en tomatenketchup. Ik weet niet of ik deze hamburger nu nog lekker vind. De laatste keer dat ik een dergelijke hamburger heb gegeten is toch al snel meer dan 35 jaar geleden. En misschien wel 40 jaar geleden. Maar toen vond ik het heerlijk.

Zo’n hamburger als wij vroeger aten is in mijn visie niet eens zo heel erg slecht. Het gerecht bevatte verse en natuurlijke ingrediënten. Natuurlijk het broodje was wit. Een volkorenbroodje zou beter zijn geweest. Verder bevatte de hamburger een beetje groente. Ik zou adviseren om er een grotere portie groente bij te geven. Een salade bijvoorbeeld van sla, komkommer, tomaat, paprika en misschien nog wat boontjes. Lekker met een dressing van olijfolie, citroensap, peper, zout en wellicht nog wat verse kruiden.
Tomatenketchup bevat suiker, dat wordt op het ogenblik niet aangeraden. Maar we hebben het hier over een eetlepel tomatenketchup. Zo erg is dat niet.

Wil je ook een meedoen aan Internationale Hamburgerdag?
Kies dan voor de Italiaanse hamburger als je graag een burger met vlees wilt maken. Wil je liever een vegetarische burger? Kies dan voor de zoete aardappelbonenburger of de linzenburger. Vis is ook lekker en dan probeer je de supergezonde zalmburger. En kies voor een ruime portie verse groente.

Ik wens je een hele prettige Internationale Hamburgerdag en eet smakelijk.