Banaan

Banaan

19 april 2017 is het Bananendag. Een mooie gelegenheid om de banaan eens in het zonnetje te zetten.

Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant.
In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, het Maleise woord voor de vrucht. Als iemand zegt dat je de pisang bent, is dat niet zo gunstig. Je bent dan de pineut of de klos.

De banaan strijdt al jaren met de appel om de eerste plaats van het meest populaire fruit.

De banaan was lange tijd niet zo populair. De banaan bevatte te veel zetmeel en daar word je dik, werd gezegd. Het is waar dat de banaan koolhydraten bevat. En dat is ook het voordeel. Door het eten van een banaan ben je langer verzadigd dan na een appel.

Voedingswaarde van banaan voor verse consumptie:
Een gemiddelde banaan weegt ongeveer 150 gram.
gram verse banaan bevat 88 - 116 kilocalorieën en ongeveer:

  • 20-25 g koolhydraten
  • 1,2 g eiwit
  • 0,2 g vet (waarvan de helft onverzadigd)
  • 0,4 g vezel
  • ongeveer 88 mg kalium
  • 8,7 mg vitamine C
  • tryptofaan
  • magnesium
  • seleen

Het eten van een banaan heeft verschillende positieve effecten. Dat wil niet zeggen dat je vanaf nu alleen nog maar bananen moet eten. Want, variatie is het beste. En daar past ook een banaan bij.

1. bananen verlagen de bloeddruk
De reden waarom bananen helpen je bloeddruk laag te houden en een bescherming te vormen tegen een beroerte of een hartaanval, is doordat ze weinig natrium en veel kalium bevatten. Dit betekent dat bananen zeer gezond zijn voor het hart.

2. bananen helpen bij brandend maagzuur
Een banaan werkt als een natuurlijke maagzuurremmer. Het eten van één banaan verlicht een brandend maagzuur en verminderd de symptomen.
Uiteraard als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur en je hebt al nagekeken of het aan je eetpatroon ligt, ga dan even langs bij je huisarts.

3. bananen zijn een bron van ijzer
Bloedarmoede kan worden verminderd door inname van ijzer en ja, ook bananen bevatten ijzer. Het stimuleert de productie van rode bloedcellen en hemoglobine.

4. bananen leveren energie
Ga je sporten en heb je nog niet gegeten omdat het dan je training nadelig beïnvloed, neem dan voor je training een banaan. Het voorziet je van voldoende energie om je training te doen.
Bovendien beschermen de kalium en de magnesium in een banaan je tegen krampen in je spieren, al is dat niet bewezen.

5. bananen zijn goed voor de maag
Mensen die lijden aan maagzweren worden vaak geadviseerd bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Denk aan sinaasappelen. De reden hiervoor is dat, hoewel deze voedingsmiddelen gezond zijn, ze de maag irriteren. Bananen zijn glad en zacht voor de maag en irriteren niet. Sterker nog, door de zachte structuur van een banaan wordt de maagwand beschermt tegen zuren en andere vormen van irritatie.

6. bananen helpen bij het overwinnen van een depressie
De tryptofaan in een banaan wordt omgezet in serotonine in ons lichaam. Serotonine maakt je vrolijker, meer ontspannen, verbetert je humeur en kan dus bijdragen aan het overwinnen van een depressie.

7. bananen voorkomen verstopping
Bananen bevatten voldoende vezels om voor een regelmatige stoelgang te zorgen. Hiermee wordt dan verstopping voorkomen.
Vroeger werden bananen gegeten om de diarree te stoppen, maar daar zijn bananen niet helemaal voor bedoeld. Inmiddels weten we dat we geen speciaal dieet meer hoeven te volgen bij diarree.

8. bananen kalmeren het zenuwstelsel
Ons leven staat bol van de stress en dat kan ons humeur behoorlijk op de proef stellen. Eet dan een banaan. Bananen regelen je bloedsuiker en bevatten vitamine B, die helpen je zenuwstelsel te kalmeren.

9. bananen controleren je lichaamstemperatuur
Als het weer beter wordt, dan vergeet niet een banaan te eten want een banaan kan je lichaamstemperatuur doen verlagen. Een banaan is tenslotte een tropische vrucht. Het klopt tevens dat wanneer je verhoogde lichaamstemperatuur hebt, bijvoorbeeld koorts, jij je temperatuur kunt verlagen door een banaan te eten.

Je kunt natuurlijk een banaan gewoon uit de schil eten. Maar probeer ook eens iets anders. Denk aan een bananenbrood zoals bijvoorbeeld bananenbrood met gember.