De kracht van wandelen

Kracht van wandelen

Dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor je gezondheid was al bekend, maar het wordt steeds duidelijker hóe belangrijk. Te veel zitten mag niet meer; dat is ongezond. Steeds meer blijkt zitten het nieuwe roken te zijn.
Elke dag een half uur matig intensief bewegen is al voldoende om de kans op hart- en vaatziekte te verminderen.

Bij wandelen heb je vrijwel géén kans op blessures. Dat maakt het dan ook de meest toegankelijke sport die er is. Jong en oud kan gaan wandelen met een heel klein risico om blessures op te lopen.
Bovendien is het calorieverbruik tijdens het wandelen veel hoger dan lang gedacht. Als je stevig doorwandelt aan zo’n zes kilometer per uur, verbrand je maar liefst 450 kcal. Dat komt heel dicht in de buurt van hardlopen, waarbij je zo’n 650 kcal verbrandt.

En het wordt nog beter: door te wandelen val je meer af dan door hardlopen. Daar is een eenvoudige lichamelijke verklaring voor. Omdat hardlopen intensiever is, verbrand je koolhydraten, terwijl je bij wandelen direct vetten verbrandt.

Het enige grote nadeel is dat je voor wandelen meer tijd moet vrijmaken. Maar dat hoeft niet per se een slechte zaak te zijn. Er even tussenuit zijn kan je gedachten leegmaken en een kalmerend effect hebben. Een gezonde geest in een gezond lichaam daarvoor maak je toch graag tijd.

Vitamine D:
Wandel je overdag als het licht is, dan krijgt je lichaam voldoende licht binnen om vitamine D aan te maken. 20 minuten per dag is genoeg.

Darmen:
Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

Hersenen:
Slechts twee uur per week wandelen verlaagt je kans op een beroerte met 30 %.

Geheugen:
3 keer per week 40 minuten wandelen beschermt het hersengedeelte dat geassocieerd met geheugen en planning.

Stemming:
30 minuten per dag wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36 % verlagen.

Gezondheid:
3500 stappen per dag verlaagt de kans op diabetes met 29 %.

Levensduur:
75 minuten per week stevig wandelen kan je levensduur met bijna 2 jaar verlengen.

Gewicht:
1 uur per dag wandelen verlaagt je risico op obesitas met 50 %.

Hart:
Tenminste 5 dagen van de week 30 – 60 minuten wandelen, verlaagt het risico op hartaandoeningen.

Botten:
4 uur per week wandelen kan het risico op heupfracturen verlagen tot wel 43 %.

(bepaalde soorten) kanker:
Veel wandelen verkleint de kans op bijvoorbeeld darm-, borst- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen als ze elke dag een uur of meer wandelen.

Dus…. sta op en ga lekker wandelen!!

Wil je werken aan een gezond gewicht en een prettige leefstijl die bij jou past? Meld je dan aan voor het "een gezond gewicht en een prettige leefstijl in 12 stappen"-programma. Tijdens dit programma krijg je alle tips, adviezen, recepten voor alle gelegenheden om een gezond gewicht te bereiken. En er is een wandelprogramma met voor elke week 3 eenvoudige spierversterkende oefeningen.