9 tips om de winter griepvrij door te komen

9 tips om de winter griepvrij door te komen

De winter is nog niet echt aangebroken, maar de hoeveelheid snotterende en kuchende mensen begint alweer te stijgen. Dit jaar geen zin in verkoudheden en infecties? Voeding is jouw sterkste verdediging. Deze vijf ingrediënten geven je immuunsysteem een boost.

1. Zalm
Zalm is een superfood, zoveel is al duidelijk. Het is goed voor je huid, je hersenen en je darmflora. Ook voor je immuunsysteem is de vette vis perfect, met zijn grote hoeveelheid proteïnen, vitamine E, calcium en Omega-3 vetzuren. De combinatie werkt als een soort van natuurlijke ibuprofen. Perfect om het griepseizoen door te komen.

2. Spinazie
Popeye had het bij het rechte eind: spinazie houdt je gezond en sterk. De groente zit tjokvol zink, wat je immuunsysteem een boost geeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de duur en intensiteit van verkoudheden beperkt. Daarnaast beschermt de vitamine A in spinazie ongeboren baby's tegen ziektes.

3. (Citroen)thee
Een heet drankje is altijd een goed idee als je je minder goed voelt: het is licht voor je maag en verlicht keelpijn. Maar het kan je ook beschermen tegen infecties: zowel thee als citroen bevatten quercetine, een natuurlijke kleurstof die volgens recente onderzoeken je immuunsysteem versterkt. En daarnaast is het ook gewoon lekker. Een extra boost? Voeg gember toe, dat werkt ontstekingsremmend.

4. Hete pepers
Voel je de eerste tekenen van een griepje al opkomen? Dan is het geen slecht idee om wat pikants te eten. Chilipepers bevatten bijvoorbeeld capsaïcine, wat de delen op je tong prikkelt die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Dat ingrediënt maakt het dus pikant, maar wordt ook gelinkt aan gezondheidsvoordelen. Zo werkt het geweldig goed om je sinussen vrij te maken. Gedaan met snotteren!

5. Eieren
Eieren zijn een goede bron van proteïnen, ijzer en vitamine A en beschermen  je zo tegen ziektes. Zet ze een viertal keer op het menu per week.

6. Beweeg je fit
Door te bewegen voel je je fitter en sterker. Voor een optimale weerstand is het dan ook een must om regelmatig – het liefst elke dag een halfuur – flink te bewegen. Vooral fietsen, zwemmen en stevig wandelen zijn goed omdat je daarbij veel zuurstof binnenkrijgt. Je lichaam raakt beter doorbloed, voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Zo kunnen de witte bloedlichaampjes van je immuunsysteem beter hun werk doen.

7. Buiten zuurstof opsnuiven
Languit op de bank bij de warme kachel… Heerlijk, maar doe het niet te vaak. Je slijmvliezen drogen erdoor uit en dat maakt je vatbaarder voor infecties. Ga voor een goede weerstand en meer energie elke dag minstens een halfuur de frisse buitenlucht in. Beweeg daarbij zoveel mogelijk, je krijgt dan extra zuurstof binnen, met alle positieve gevolgen van dien.

Kleed je trouwens niet té warm aan als je naar buiten gaat. Pas je kleding laagje voor laagje aan de naderende winter aan. Zo kan je lichaam wennen aan de gure weersomstandigheden en ben je beter bestand tegen kou.

8. Hard je lichaam in de sauna
De sauna is ontspannend, gezellig en nog gezond ook. Ga je er regelmatig naartoe, dan raakt je lichaam ‘gehard’ en zal je minder snel kou vatten. Hoe dat kan? Door de stijging van de temperatuur in de saunacabine stijgt je temperatuur: inwendig wordt deze zo’n 38 à 39 graden terwijl je huidtemperatuur toeneemt tot 40 graden of meer. De in de huid gelegen bloedvaten gaan hierdoor wijd open staan. Tijdens het afkoelen onder de koude douche en in het dompelbad, vernauwen de bloedvaten in je huid zich razendsnel. Als je daarna een warm voetenbad neemt, verwijden ze zich weer. Als je eens per week naar de sauna gaat, word je steeds minder gevoelig voor temperatuurverschillen, ook in het dagelijks leven.

Het heeft trouwens geen zin om naar de sauna te gaan als je al een verkoudheid of griep hebt opgelopen. Je kunt deze niet meer onderdrukken. Sterker nog, die warmte-koudeprikkels verhevigen je zieke gevoel alleen maar.

Opwarmen en afkoelen in je eigen badkamer
Ga je liever niet naar de sauna, dan kun je thuis een uitgebreid badritueel volgen. Vul je bad met water van 36 tot 38 graden en voeg eventueel wat aromatische oliën toe. De warmte van het water zorgt ervoor dat je volledig kunt ontspannen. Ga er na tien tot vijftien minuten uit en eindig met een koude douche. Begin bij de voeten en douche langs de buitenkant van je been omhoog tot de lies. Werk dan langs de binnenkant van je been naar beneden. Doe hetzelfde met je andere been en met je armen (dan beginnen bij de handen uiteraard) en douche daarna je hele lichaam af. Eindig met het afdouchen van je rechter- en daarna je linkervoetzool. Zo stimuleer je de bloedsomloop en sluiten de poriën zich. Ga na het baden lekker liggen. Gun jezelf even helemaal de rust. Sta daarna langzaam op. Je voelt je daarna heerlijk ontspannen.

Heb je weinig tijd voor zo’n uitgebreid ritueel, dan kun je ook wisseldouches nemen.

9. Wees voorzichtig met antibiotica
Antibiotica zijn soms overmijdelijk. Maar als je ze te vaak krijgt toegediend, verstoort het de natuurlijke verdediging van je lichaam tegen bacteriën en virussen. Bovendien doden de antibiotica niet alleen de schadelijke, maar ook nuttige bacteriën. Zo raakt je darmflora aangetast. En een gezonde darmflora is nou juist zo belangrijk voor je weerstand! Kun je een antibioticakuur niet vermijden, neem dan na afloop een probioticakuur.

Wat is jouw tip om deze winter griepvrij door te komen?
Laat het me weten via info@voedingscoachaanhuis.