Je eet waarschijnlijk meer dan je denkt: vijf dingen waar je op moet letten

Je eet waarschijnlijk meer dan je denkt: vijf dingen waar je op moet letten

Voor je gevoel eet je gezond en met mate. En toch kom je aan. Maar hoe kan dat dan? De kans is groot dat je niet in de gaten hebt hoeveel calorieën je binnen krijgt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we het heel moeilijk vinden om in te schatten hoeveel calorieën echt naar binnen werken.

Mannen denken dat ze voor 2.000 calorieën aan voedsel consumeren, terwijl het er 3.000 zijn. Vrouwen schatten hun calorie-inname op 1.500, maar eten 2.500 calorieën. Dat kan heel goed de reden zijn waarom sommige mensen niet afvallen.

Vaak gaan ze met deze vijf factoren de mist in:

1. Restaurant
Bij een maaltijd in een restaurant is het lastig in te schatten hoeveel calorieën je binnen krijgt. Maar ja, het is niet voor niets zo lekker. En hoe goed je je best doet om enigszins een gezonde keuze te maken uit de mogelijkheden, het blijft lastig. Meestal wordt er meer vet, zout en suiker toegevoegd dan goed voor je is. Ook alcoholische dranken zijn echte calorieënbommen.

2. Portiegrootte 
Hoeveel schep je precies op je bord? Dat weet je niet. Fabrikanten van maaltijden vermelden een bepaalde portiegrootte op de verpakking. Meestal is dat een hoeveelheid die klein is om de maaltijd gezonder te doen lijken.

3. Snacks onderweg
Na een lange werkdag ben je vaak hongerig. Als je niet bij je hebt kom je snel in de verleiding om op het treinstation of bij het tankstation iets te kopen. Er is een enorme keus maar bijna niets is gezond. Dat stukje chocolade of zakje nootjes bevatten makkelijk net zoveel calorieën als een halve lunch.

4. Drankjes
Alleen maar koffie, thee en water gaat ook vervelen. Dus heb je zo af en toe ook behoefte aan iets anders. Een glas cola, vruchtensap of misschien wel een glaasje wijn. Een glaasje af en toe kan echt geen kwaad. Neem je maar drie van dit soort glazen per dag dan is dat al een lunch extra aan calorieën.

5. Eetgewoonten
Je neemt weliswaar een gezond ontbijt, een keurige lunch en een voedzame avondmaaltijd, toch kom je aan. Vermoedelijk neem je gewoon te veel van alles. Een salade met te veel zalm, drie volkoren boterhammen, terwijl twee ook voldoende is, etc. Houd de regel aan dat je 400 calorieën eet voor ontbijt en 600 voor lunch en avondeten. Dan blijft er nog een beetje over voor tussendoortjes. Bij voorkeur gezonde tussendoortjes.