Smaakmakers in de keuken

Smaakmakers in de keuken

In de keuken worden heel veel smaak makers gebruikt. Niet alleen zout en peper maar ook kruiden. Deze kruiden kunnen vers of gedroogd zijn. Ze hebben allemaal een eigen smaak en toepassing.
Hieronder vind je een overzicht:

  • Basilicum: of koningskruid. Zorgt voor een heldere geest en is heerlijk bij alle Italiaanse gerechten, maar ook in gezonde salades en dressings, en in eieren en eiergerechten. Basilicum wordt meestal niet meegekookt, maar bij het serveren toegevoegd.
     
  • Dille: zorgt voor een gezonde slaap en is vooral rijk aan vitamine C. Vormt een perfect huwelijk met vis en brengt ook salades, dressings, en eieren op de gewenste smaak.
     
  • Kurkuma: of geelwortel is uitzonderlijk rijk aan sterke antioxidanten en is het hoofdingrediënt van kerrie. Kurkuma past perfect in groente- en vis- en in n pastagerechten, in sauzen en soepen en in marinades voor vlees, of kip. Kurkuma is tevens een gezond en goedkoop alternatief voor saffraan.
     
  • Gember: sterke smaakmaker, naar zijn kalmerende op je spijsvertering, zuivert het je lichaam van alle toxische afvalstoffen en is ontstekingsremmend.
     
  • Kaneel: werkt ontsmettend, krampwerend en verwarmend. Kaneel is gunstig bij darmproblemen en zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel. Kaneel is zeker voor diabetici een aanrader. Kies bij voorkeur Ceylon kaneel. Je gebruikt kaneel bij voorkeur in zoete gerechten waaronder appelmoes, stoofperen, gebak, desserts en in Indiase vlees- en groenteschotels.
     
  • Knoflook: brengt je cholesterolgehalte in evenwicht. Hou je van pikante gerechten? Dan is knoflook zeker iets voor jou. Het wordt ook veel gebruikt in de mediterrane en de Aziatische keuken.
     
  • Koriander: werkt ontstekingsremmend, en doodt bacteriën en schimmels. Het zuivert je lichaam van zware en bijzonder schadelijke metalen. Koriander heeft een opvallend frisse smaak en laat zich uitstekend verwerken in soepen en in sauzen.
     
  • Kruidnagel: is een van onze allersterkste antioxidanten en bevat eugenol, een bestanddeel met een sterke ontstekingsremmende en pijnstillende werking, zeker bij tandpijn. Kruidnagel is lekker in sauzen, stoofschotels en in speculaas.
     
  • Lavas: of maggiplant, gezonde zoutvervanger in soep, salades en in alle warme gerechten. Doodt ziekmakende bacteriën.
     
  • Mierikswortel: pittige wortel, familie van mosterd en radijs. Rijk aan vitamine C en mineralen. Verlicht de symptomen van jicht, artrose en artritis en versterkt je luchtwegen.
     
  • Mosterdzaad: is eveneens zeer pittige van smaak en bevat glucosinolaten, een stof met een positieve werking tegen kankercellen. Mosterdzaad is rijk aan mineralen waaronder vooral seleen, fosfor, mangaan en magnesium, en bevat ook tryptofaan, dat voor een goed humeur zorgt.
     
  • Oregano: is vooral rijk aan antioxidanten en heeft een sterke antibacteriële werking. Oregano is rijk aan vitamine K, en aan mineralen zoals ijzer en calcium. Past uitstekend in Italiaanse sauzen met tomaten en in en bouillons.
     
  • Munt: kalmeert je darmen en spijsvertering. Thee van verse muntblaadjes is zeker een aanrader voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) .
     
  • Peterselie: is opvallend rijk aan belangrijke mineralen en vitaminen waaronder vooral vitamine C en is uitstekend om je lichaam te ontgiften. Er zijn weinig of geen gerechten waar je peterselie niet kan in toevoegen. 
     
  • Rozemarijn: een sterk geurende plant met een een krachtige smaak. Je kan rozemarijnblaadjes zo eten ‘uit het vuistje’. Het geeft je extra energie en stimuleert je bloedcirculatie. Je kan rozemarijn ook gebruiken toegepast als thee en zelfs in massageolie. Rozemarijn is uitstekend tegen hoofdpijn en migraine.
     
  • Salie: zeer geneeskrachtig en zuiverend. Gebruik salie in thee of als hoestdrank in geval van verkoudheid. Is uitstekend voedsel voor je hersenen.
     
  • Selderij: rijk aan vitaminen B en C . Werkt zowel bloeddruk- als cholesterolverlagend. Eet selder rauw of in allerlei salades en soepen toevoegen. Selderij is rijk aan mineralen en geeft je een energie boost.
     
  • Tijm: heeft een sterk antibacteriële en antiseptische werking en helpt bij keelpijn en ontstoken tandvlees en zou je zelfs af helpen van een vervelende kater na een stevig avondje uit.
     
  • Vers citroensap: geeft een pittige en frisse smaak aan alle mogelijke gerechten. Gebruik altijd vers geperst sap en voeg het op het einde van de bereiding toe, als het gerecht van het vuur is.

    Welke kruiden vind jij het lekkerst? Meld het me via info@voedingscoachaanhuis.nl