Goede voornemens met meer succes

Goede voornemens met meer succes

Goede voornemens kun je natuurlijk op ieder moment van het jaar maken. Maar het begin van een nieuw jaar en na de zomervakantie zijn ideale perioden om een wat veranderingen in je leven aan te brengen. Vaak komen deze goede voornemens voort uit een periode waarin veel gegeten en gedronken wordt. We hebben ook vaak te weinig bewogen. Het is de hoogste tijd om te veranderen.

De top 10 van meest populaire goede voornemens is jaren hetzelfde met als afvallen de nummer 1. We vinden het moeilijk om onszelf nieuw gedrag te leren. Om gedrag succesvol te veranderen hebben we 3 voorwaarden nodig:
- motivatie, een goede reden om te willen veranderen
- capaciteiten, ben je in staat om je plan uit te voeren
- gelegenheid, is het haalbaar wat je wilt

Zelfs wanneer je een goede reden hebt. Een goed en haalbaar plan hebt gemaakt. En uit de buurt blijft van de kroketten etende collega’s, zelfs dan kan het zijn dat je in een lastig momentje komt.

Probeer deze methode om zonder al te veel moeite voor de lastige moment door te komen.
Maak een lijstje met de voordelen die het gewenste gedrag voor jou heeft.
Let op!! Het gaat om jouw voordelen, niet om die van een ander.

Bijvoorbeeld. Je wilt stoppen met roken. Ik ben zelf geen roker (en dat kun je wellicht ook wel zien aan de voordelen die ik opschrijf), maar een voordelen zouden kunnen zijn:
- roken is duur. Ik wil dat niet meer uitgeven.
- ik wil mijn kinderen een goed voorbeeld geven
- ik wil de kans op enge ziekten verminderen
- door het roken stink ik uit mijn mond
- zelfs mijn schone kleren stinken naar rook
- ik sta vaak in de regen of de kou omdat ik bijna nergens meer mag roken
- ik wil geen rimpels van het roken
- ik wil geen lelijk gebit van het roken
- ik wil anderen niet meer tot last zijn met mijn rook.
- ik wil dat geur en smaak weer terugkomen
etc. etc.

Dat lijstje stop je in je tas of je zak. En iedere keer als je moeite hebt met je goede voornemen pak je het lijstje erbij. Je leest dan waarvoor je het allemaal doet. Dat moet je motiveren om die sigaret niet op te steken of dat stuk chocolade niet in je mond te stoppen.

Je kunt ook op een kalender bijhouden wanneer je het gewenste gedrag hebt vertoond. Dan zet je een krulletje of stempel op de kalender als je niet gedronken of gerookt hebt. Op een kalender heb je een mooi week- of maandoverzicht.
Om je te helpen heb ik de gezonde gewoonten planner gemaakt. Dit is een kalander met vakjes voor elke dag. Wanneer je bijvoorbeeld een half uur hebt gewandeld, zet je met je stift een krulletje op de dag. Na een maand kun je heel mooi ziet hoe vaak je goed bezig bent geweest.

Vraag de gezonde gewoonten planner aan en begin gelijk met werken aan je gezonde gewoonten met succes.

Heel veel succes met je goede voornemen. En laat me weten of het lijstje met voordelen je helpt. Heb je zelf nog meer tips? Ook die vind ik interessant om te horen.
Mail me via info@voedingscoachaanhuis.nl