13 redenen om meer te bewegen

13 redenen om meer te bewegen

Waarom zou je gaan bewegen en jezelf enorm in het zweet werken. Het antwoord is simpel. Bewegen geeft een positieve bijdrage aan een gezonde leefstijl. Een half uur per dag matig intensief bewegen is al genoeg.
Hieronder vind je 13 redenen om uit je luie stoel te komen en meer te gaan bewegen.

Reden 1: Bewegen om calorieën te verbranden
Beweging zorgt ervoor dat je calorieën verbrandt. Dat is essentieel wanneer je wilt afvallen. Duurzame gewichtsvermindering bereik je door een combinatie van gezonde voeding en regelmatige beweging. Bij afvallen is voeding voor 80% verantwoordelijk voor een gezond gewicht.

Reden 2: Verhoogt je metabolisme.
Door te bewegen ontwikkel je wat meer spieren en je verbetert je conditie. Als je meer spiermassa hebt verbrand je meer calorieën in rust.

Reden 3: Verbetering van je gevoel
Door te bewegen gaat je humeur er met sprongen op vooruit en wordt stress verminderd. Het werkt ontspannend en je slaapt beter.

Reden 4: Je zelfvertrouwen stijgt
Als je meer gaat bewegen ga je er beter uitzien en gaat je zelfvertrouwen vanzelf omhoog.

Reden 5: Bewegen is gezond
Beweging heeft niet alleen een positief effect op je gewicht, maar ook op je hart, bloedsomloop en bloeddruk, immuunsysteem en zelfs op je geheugen. Bovendien wordt door beweging het verouderingsproces vertraagd.

Reden 6: Verbetert je denkvermogen
Niet alleen je spieren, ook je hersenen zijn gebaat bij regelmatig sporten. Intensieve lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop. Zo komt er dus ook meer zuurstof in je hersenen.

Reden 7: Meer zin in seks
Als je meer beweegt verbetert je conditie en krijg je meer energie om andere dingen te doen. Zo word je ook actiever in bed.

Reden 8: Vet verbranden
Door meer te bewegen verbrand je direct meer calorieën. Ook na de beweging blijf je nog een aantal uren extra calorieën verbranden. Je lichaam is dan aan het herstellen en daar is nu eenmaal energie voor nodig. Ook je spiermassa neemt toe en spieren hebben meer calorieën nodig om te functioneren. 450 gram vet heeft 2 tot 3 kilocalorieën nodig en 450 gram spieren hebben 35 tot 45 kilocalorieën nodig om te functioneren.

Reden 9: Tevreden met je lichaam
Het blijkt dat je door te bewegen een positiever lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen krijgt. Je gaat je lichaam anders bekijken. In plaats van hoe het eruit ziet, ga je ook kijken wat het allemaal kan.

Reden 10: Minder stress en zorgen
Door intensiever te bewegen, maakt je lichaam endorfine en dopamine aan. Deze stoffen geven je een euforisch en goed gevoel, waardoor je beter tegen stress en zorgen kunt. Het is een zelfgemaakte en natuurlijke drug.

Reden 11: Bewegen bevrijdt je van dips
Intensieve beweging kan depressieve gevoelens verminderen. Je lichaam maakt tijdens de work out fenyletylamine aan. Door de inspanningen stijgt het gehalte van deze stof snel. Voor het beste resultaat is het verstandig om regelmatig 20 à 30 minuten aan een vorm van inspanning te doen op 70 procent van je vermogen. Hardlopen is hier zeer geschikt voor.

Reden 12: Bewegen houdt je botten gezond
De dichtheid van je botten neemt na je dertigste af, waardoor ze steeds brozer worden. Beweging kan je helpen dit tegen te gaan. Om sterk te worden en te blijven, is het belangrijk je botten regelmatig te belasten. Ga naar buiten en wandel!

Reden 13: Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatziekten
Regelmatig bewegen heeft preventieve werking op de belangrijkste oorzaken van hart- en vaataandoeningen, verhoogde bloeddruk en de kans op diabetes 2. Ook heeft regelmatige beweging een positief effect op je cholesterolgehalte en verminder je de kans op aderverkalking.