Wereld Pasta Dag

Wereld Pasta Dag

Op 25 oktober is het Wereld Pasta Dag. 

Wereld Pasta Dag is in 1995 door het World Pasta Congress van 40 pastaproducenten gestart. De jaarlijkse viering gaat niet alleen over noedels en pasta maar ook over pastaverbruikers. Wereld Pasta Dag  laat zien dat pasta op elk continent van onze wereld wordt verbruikt.

Op de Wereld Pasta Dag kun je meer doen dan het koken en pasta eten: probeer je eigen noedels te maken. Het klinkt ingewikkeld maar is echt niet. Het kost voornamelijk tijd. Het is leuk om een keer te doen.

Het Italiaanse woord pasta betekent deeg in het Nederlands. Pasta is een verzamelnaam voor heel veel andere vormen zoals tortellini, lasagne, gnocchi, fusilli of spaghetti. Pasta kan gemaakt worden van aardappelen, maïs, rijst, peulvruchten of granen en water.

Er gaat al jaren het verhaal dat de Chinezen pasta in de vorm van noedels hebben uitgevonden. Er is een 4000 jaar oude krokodil gevonden tijdens graafwerkzaamheden. Deze krokodil had een soort spaghetti in zijn maag.

Sommigen geloven dat het de beroemde handelsreiziger Marco Polo pasta mee heeft genomen naar Italië in de 13de eeuw. Echter, de geschiedenis van pasta gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als "een geschenk van de Goden ".
Italiaanse pasta werd vroeger alleen in het zuiden gegeten. Daar werd al graan verbouwd. Marco Polo komt uit Venetië. Dat ligt in het noorden en daar wordt van oudsher rijst verbouwd en gegeten.