Eet minder door je brein voor de gek te houden

Eet minder door je brein voor de gek te houden

Wel minder eten, maar geen calorieën tellen of diëten? Het lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet. Ons brein laat zich graag door ons voor de gek houden. En daardoor kunt je minder eten zonder dat je het in de gaten hebt. Deze kleine trucs zorgen er niet voor dat je snel kilo’s afvalt. Maar je broek zal er op langere termijn wel net wat minder strak van zitten. Wij leren je er een aantal.

1. Eet van een kleiner bord
We eten graag van een lekker gevuld bord. Met een groot bord ben je geneigd om meer op te scheppen om de ruimte te vullen. Je kunt je brein foppen door van een kleiner bord te eten. Op een kleiner bord past minder eten en daar door eet je vanzelf minder. Via je ogen krijgen je hersenen een seintje dat je toch echt genoeg hebt gegeten, want het was een vol bord.

2. Poets je tanden na het avondeten
Als je na het eten je tandenpoetst, heb je een lekker frisse smaak in je mond. De kans dat je naar een snack grijpt net nadat je tanden hebt gepoetst, is klein. En de uitgesproken smaak van tandpasta nodigt niet uit om te snacken.
Daarnaast geeft het tandenpoetsen je brein het idee dat je zo gaat slapen.
Wacht met het poetsen van je tanden wel een half uur na het eten, anders kan het je tandglazuur aantasten.

3. Gebruik klein bestek
Wanneer je met een kleine lepel een kom soep eet, kost het meer tijd om de kom leeg te lepelen. Het nemen van deze extra happen kost meer moeite en je hebt eerder het idee dat je genoeg gegeten hebt. Het ziet er alleen een beetje gek uit.

4. Eet niet uit de verpakking
Het is moeilijk om maat te houden wanneer je uit de verpakking eet. Het wordt nog moeilijker om maat te houden als je zonder aandacht eet.
Als je op de bank zit met een familiezak chips en je kijkt TV, dan is de bodem van een zak chips altijd dichterbij dan je denkt. Ook koekjes zijn eerder op, wanneer je ze uit de verpakking eet.
Omdat je maag niet kan tellen, is het belangrijk dat je ziet hoeveel je eet. Om te zien wat je eet is het belangrijk om de chips, koekjes en andere snacks in een schaaltje of op een bordje te serveren. Dit is dan een portie en op is op.

5. Houd (ongezonde) snacks achter gesloten deuren
Een fruitschaal gevuld met fruit nodigt uit om te eten, dat is alleen maar goed. Een doorzichtige koektrommel of open keukenkastje gevuld met snacks heeft hetzelfde effect. Bewaar ongezonde tussendoortjes voortaan achter gesloten deuren. Het liefst ook nog op een plek waar je niet zo vaak hoeft te zijn. Het is natuurlijk niet handig als je een kopje of een glas wilt pakken en je wordt steeds geconfronteerd met koek, snoep, chips en chocolade. Wanneer je de snacks niet ziet, heb je ook minder behoefte om de snacks te eten.

6. Maak een gezonde versie van een ongezonde maaltijd
Heb je zin in een frietje? Dan zal een gezonde salade je lekkere trek niet stillen.
Nu is het helemaal niet zo erg om af en toe te smokkelen. Maar als je dat niet wilt, dan kun je van de ongezonde maaltijd een gezondere versie maken.
Als je het hebt over het frietje, dan kun je die vervangen door friet van zoete aardappel die je bakt in de oven.
Heb je zin in een hamburger? Vervang dan het witte broodje door een volkoren broodje en het vette gehakt door bijvoorbeeld tartaar of een alternatief voor vlees. Denk aan een zelfgemaakte bonenburger.
Uit onderzoek blijft dat je smaakpapillen en je brein vanzelf gewend raken aan deze gezondere maaltijden en vind je het uiteindelijk zelfs lekkerder.