10 tips om zonder schuldgevoel de feestdagen door te komen

10 tips om zonder schuldgevoel de feestdagen door te komen

December de feest maand is weer begonnen. Gezellig! Maar ook gevaarlijk als je niet of niet te veel aan wilt komen. Speciaal voor deze maand een paar tips.

Tip 1:
December heeft 4 feestdagen. Dus niet 31 feestdagen. Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag en oudjaarsavond. De Sinterklaas producten liggen al in september in de winkel. De kerstproducten al vanaf half november. Betekent dat je dan al helemaal los moet gaan aan de pepernoten, kruidnoten en de marsepeinen varkentjes? En daarna aan de kerstkransjes, ministolletjes en musketkransjes? Ik zou zeggen: “nee, natuurlijk niet.” Doe je dat wel dan moet je op de blaren zitten.

Tip 2:
Je bent zelf de baas over wat je in je mond steekt. Je hoeft niet alles te eten. Om niet of niet te veel aan te komen, is het belangrijk om te kiezen.

Tip 3:
De winkels liggen vol met allerlei producten. Alles is volop verkrijgbaar. Haal niet te veel in huis. Je moet het allemaal opeten of weggooien. En dat is ook niet de bedoeling.

Tip 4:
Pas op met alcohol en frisdranken. Alcohol bevordert de eetlust. En je droogt er van uit. Frisdrank bevat veel suiker of zoetstoffen. Drink tussendoor ook water.

Tip 5:
Kies voor gezondere producten ten opzichte van minder gezonde of calorierijke producten. Een tussendoortje van groente of fruit is gezonder dan een handjes chips of kaas. Kijk ook uit met de hoeveelheid snackjes je eet.

Tip 6:
De feestdagen staan ook vaak bekend als vreetdagen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook een gezond en gezellig 4 gangen menu samenstellen. Daarmee krijg je toch de gezelligheid en de smaak. Maar niet de extra caloriën.

Tip 7:
Houd de grootte van de porties in de gaten. Vul je bord met veel groente. Daarna wat vlees of vis. En wat aardappelproduct.

Tip 8:
Zorg dat je tijdens de feestdagen ook voldoende beweging krijgt. Ga maar het bos of het strand. Stap op de fiets. Of ga schaatsen op een van de vele speciaal geopende schaatsbanen.

Tip 9:
Ga je bij iemand eten. Dan is er altijd eten over. Neem geen doggybag mee naar huis. Als je zelf eters krijgt, zorg dan dat je voldoende plastic bakjes in huis hebt om de gasten een doggybag mee te geven. De kliekjes die je niet in huis hebt, hoef je ook niet op te eten.

Tip 10:
Geniet van de feestdagen. Voel je niet schuldig als je op Sinterklaasavond, eerste en tweede kerstdag en oudjaarsavond te veel gegeten hebt. Zorg er voor dat je de overig dagen in december een normaal eetpatroon aanhoudt, niet te snoepen en geen alcohol te gebruiken.

Wat is jouw tip om goed de feestdagen door te komen?
Geef je tip door via Andrea,Westerwout@voedingscoachaanhuis.nl