Ontbijtgranendag

Ontbijtgranendag

Het ontbijt wordt al jaren de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Het brengt je stofwisseling op gang, je krijgt waardevolle voedingsstoffen binnen en je bent beter bestand tegen allerlei verleidingen die je onderweg naar je werk tegenkomt.

Maar ontbijten lijkt lang niet zo belangrijk als we dachten. De Britse voedingsexpert James Betts kwam tot de conclusie dat niet ontbijten er helemaal niet voor zorgt dat je dik wordt.
James Betts is verbonden aan de universiteit van Bath en vroeg zich af of het nou echt zo is dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd is. Hij ging op onderzoek uit. Het zou namelijk je stofwisseling op gang brengen. Wanneer je 's ochtends niet eet, gebeurt dat dus minder snel en zou je de rest van de dag teveel eten ter compensatie.

Volgens zijn onderzoek blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Hij vroeg een gedeelte van zijn proefpersonen elke dag een ontbijt van minstens 700 calorieën te eten. De andere helft moest het ochtendeten overslaan. De proefpersonen die het ontbijt oversloegen, aten 's middag wel iets meer, maar niet genoeg om de 700 calorieën van 's ochtends in te halen. Dikker werden degenen die het ontbijt oversloegen dus niet.

Als je kijkt naar het onderzoek dan klopt het het onderzoek niet. Want een ontbijt bevat over het algemeen geen slechts 300 – 400 kcal. En een ochtendtussendoortje bevat misschien 100 – 150 kcal. Samen bij lange na nog geen 700 kcal.
Daarnaast is niet onderzocht of de niet-ontbijters op een later tijdstip trek kregen en niets gezonds bij zich hadden. En zich daardoor wel moesten vergrijpen aan een ongezonde snack.

Op 7 maart is het ontbijtgranendag. Het is hommage aan de uitvinders van de ontbijtgranen zoals muesli, granola en cornflakes.

De ontbijtgranen zijn bedacht in een tijd dat ons voedsel veelal dierlijk was. En een plantaardige maaltijd was een welkome afwisseling voor het dierlijke dieet.

Deze ontbijtproducten worden veel als ontbijt gegeten. Het zijn tenslotte ontbijtgranen. Echter cornflakes wordt ook wel als avondsnack gegeten. Cornflakes is niet het meest gezonde ontbijt om te eten. Het bevat niet veel vezels en er wordt veel suiker aan toegevoegd.Natuurlijk kun je het wel eens eten. Want cornflakes is wel lekker. 

Het beste kun je een ontbijtgraan kiezen waaraan geen suiker is toegevoegd.
Deze granola is gezoet met honing. Honing is natuurlijk ook zoet maar twee eetlepels of 500 gram is niet veel. En je gebruikt maar een paar eetlepels granola in yoghurt.