De vijf geheimen van het afvallen

De vijf geheimen van het afvallen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. We nemen ons voor om nú te gaan afvallen, maar op de een of andere manier lukt het niet. Hoe kun je ervoor zorgen dat het deze keer wél lukt?

De meest gemaakte afvalfout is dat mensen zich onrealistische doelen stellen. Ze willen even 10 kilo afvallen. Ze kiezen een dieet waar je wel snel van afvalt maar wat op langere termijn niet is vol te houden. Of ze gaan vanuit het niets heel veel sporten met blessures of uitputting tot gevolg.

Afvallen in een rustig tempo, met haalbare doelstellingen is op de lange termijn veel succesvoller. Stel jezelf eens een bescheiden doel, zoals in een halfjaar 8 à 10 kilo afvallen.

Geheim 1: motivatie
Een goed voornemen heeft een grotere kans van slagen als je motivatie goed omschrijft. Dus wanneer je meer wilt bewegen zeg je niet dat je ’s avond wat vaker gaat wandelen. Maar: ik ga ’s avonds direct na het eten een wandeling maken van tenminste een half uur in een stevig tempo.

Geheim 2: heerlijk eten
Bij een dieet denken we snel aan een streng, saai en karig dieet waarin je alles afweegt.
En je mag vooral heel veel niet. Maar zo’n dieet houd je waarschijnlijk niet vol. Zo’n dieet is helemaal niet nodig.
Laat je liever inspireren door één van de allergezondste diëten in de wereld: het mediterrane dieet.
Dit dieet wordt gekenmerkt door veel groenten, fruit, volle granen, noten, peulvruchten, olijfolie en met mate vlees, gevogelte en vis.
Het mediterrane dieet is zeer veelzijdig en vooral lekker.
Het Aziatische en het Nordic dieet zijn vergelijkbare diëten met dezelfde pijlers.

Geheim 3: niet meer elke dag wegen
Elke dag op de weegschaal staan is helemaal niet nodig. Per dag zijn er altijd schommelingen.
En dat is heel normaal.
Weeg jezelf niet meer dan één keer per week op dezelfde weegschaal, op dezelfde dag en op het zelfde moment.
In de eerste week verlies je vaak alleen maar vocht.

Geheim 4: tussendoor bewegen
Van bewegen op zich val je niet af. Zeker niet als je je eetpatroon niet aanpast. Echter bewegen is absoluut noodzakelijk als je wilt afvallen omdat bewegen andere processen in je lichaam activeert. Daarvoor kun je naar de sportschool, maar dat is niet perse noodzakelijk. Begin eens om meer te bewegen bij je dagelijkse activiteiten. Het voordeel is dat bewegen dan echt een gewoonte wordt, waardoor het geen tijd meer kost.
Ga op de fiets naar je werk, neem de trap in plaats van de lift, wandel tijdens de lunch, doe boodschappen op de fiets, etc. Het is wel verstandig om een paar spierversterkende oefeningen te doen.

Geheim 5: eerlijk zijn
Honger is niet de enige reden om te gaan eten. Er zijn veel meer redenen. Verveling, vermoeidheid, boosheid of verdriet. Wees eerlijk tegen jezelf en achterhaal waarom je eet. Heb je echt trek of wil je eten om een andere reden? Ben je een emotionele eter dan is het echt belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Een dieet heeft dan geen zin.
Een heel goed hulpmiddel is het bijhouden van een eetdagboek. Hierin schrijf je op wat je eet en hoeveel. Dit kun je uitbreiden met wanneer je eet en hoe je je voelt. Zo krijg je inzicht in je eetgedrag. En kun je dat waar nodig aanpassen. Maar wel kleine stappen.
Een handig hulpmiddel is het eet- en leefstijldagboek. Vraag ‘m gratis aan en doe er je voordeel mee.

Wil je werken aan een gezond gewicht en een prettige leefstijl die bij jou past? Meld je dan aan voor het "een gezond gewicht en een prettige leefstijl in 12 stappen"-programma. Tijdens dit programma krijg je alle tips, adviezen, recepten voor alle gelegenheden om een gezond gewicht te bereiken. En er is een wandelprogramma met voor elke week 3 eenvoudige spierversterkende oefeningen.