Waarom je van bewegen alleen niet afvalt

Waarom je van bewegen alleen niet afvalt

Als je wilt afvallen, is de kans groot dat bewegen hoog op je prioriteitenlijstje staat.
Helaas wijst onderzoek uit dat bewegen alleen geen resultaat geeft bij afvallen.
Dat is verwarrend, hé? Want ze zeggen altijd dat je tenminste een half uur per dag matig intensief moet bewegen.

Meer dan 60 studies wijzen uit:
Bewegen alleen is zinloos wanneer het gaat om afvallen. Mensen die alleen bewegen aan hun leefstijl toevoegen en verder niets aan hun eetpatroon aanpassen, vallen wel af maar dat is niet veel. En het is ook heel moeilijk om resultaat vast te houden.
Ons energiesysteem is echt veel ingewikkelder dan de hoeveelheid calorieën die je eet tegenover de hoeveelheid calorieën die je verbruikt. Het is moeilijk om een calorieën tekort te creëren met bewegen alleen.

Je verbrandt slechts een klein percentage aan calorieën door te bewegen. Minder dan 30 procent van je energie verbruik je door te bewegen. Het grootste deel van onze energie gebruiken je met de dagelijkse zaken als ademhalen en spijsvertering.

In een ernstig geval kan bewegen je afvalpoging zelfs ondermijnen. Dat komt omdat we onszelf graag willen belonen met iets lekkers als we gesport hebben. Met andere woorden, je eten meer als je gesport hebben. Je denkt dat je heel veel calorieën hebt verbrand en het komt ook voor dat je meer trek hebt. En het komt ook voor dat je echt honger hebt omdat je je zo hebt uitgesloofd. Het zou zelfs kunnen zijn dat je lichaam zelfs wat energie achter de hand houdt na het sporten om deze energie later te kunnen gebruiken voor het sporten. Die extra energie slaan je op in de vorm van vet. Daar zit je net niet op te wachten.

Meer bewegen betekent helaas niet dat je meer calorieën verbrand. Deze theorie wordt nog getest maar er is al bewijs dat je bij een bepaalde hoeveelheid bewegen je niet meer calorieën verbrand. Het is dus niet nodig om meer te sporten voor meer resultaat.

Wat werkt dan wel als je wilt afvallen?
Studies hebben uitgewezen dat je kunt afvallen en vooral het behoud van je gewichtsverlies
als je:
- jezelf elke week weegt,
- op je portiegrootte let,
- uit de buurt blijft van vet voedsel,
- minder calorieën naar binnen werkt,
- regelmatig beweegt.

Als je zowel bewegen als een goed eetpatroon samenvoegt tot een prettige leefstijl, dan val je af en kom je niet meer aan.
De calorieën die je verbruikt met sporten, moet je vooral niet opnieuw in zetten om meer te kunnen eten.

Kun jij wel wat hulp gebruiken op weg naar een gezond gewicht met een prettige leefstijl die bij je past? Ik help je graag. Ga naar de voedingscoach aan huis academie