7 goede redenen om havermout te eten

7 goede redenen om havermout te eten

Als kind at ik het al: havermout. Iedere ochtend in de winter. Samen met mijn vader. Gewoon gekookt met melk en geserveerd met een beetje suiker.

Sinds enige jaren is havermout populairder dan ooit en wordt het zelfs superfood genoemd.

Nu is havermout veelzijdig, lekker, gezond en goedkoop. En je kunt er meer mee doen dan alleen als pap van maken.
Je kunt er ook koekjes of cakejes van maken, maar ook toevoegen aan je smoothie of als basis voor je zelfgemaakte muesli.

Zeven redenen om regelmatig havermout te eten.

1. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte
In havermout bevat oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. Deze vezels binden ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het ongunstige cholesterolgehalte van het bloed. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd.

2. Havermout houdt de honger in toom
Omdat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt je  maag lang een gevuld gevoel. Een kom havermout is daarom zo geschikt als ontbijt om zonder trek de ochtend door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Er zijn aanwijzingen dat de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert en dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels.

3. Havermout is van nature glutenvrij
Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. Voor mensen met coeliakie is havermout geen goede keuze. Haver wordt vaak verwerkt op plekken waar andere, vaak glutenhoudende, granen worden verwerkt en de kans is groot dat de haver dan ook gluten bevat. Pas als op de verpakking staat dat het écht glutenvrij is, is het voor veilig voor gebruik als je allergisch bent voor gluten.

4. Havermout is lief voor de lijn
Een kom havermout, gemaakt van 6 eetlepels (30 gram) havermout met 250 ml water, levert slechts 115 kcal. Je kunt natuurlijk ook melk gebruiken om de havermout in te koken, dan levert de pap je 230 kcal. Het bevat weinig kcal en heel veel energie.

5. Havermout bevat antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle \'natuurlijke\' producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in rode wijn, thee en uien.

6. Havermout biedt variatie
Je kunt havermoutpap maken. En als je dat elke dag eet is dat misschien wel zo.
Je kunt je pap natuurlijk oppimpen met fruit. Plakjes banaan, stukjes peer of bessen. Wat noten of rozijnen. Of kruiden zoals kaneel.

7. Havermout is snel
Je kunt al een dampende kom havermout op tafel hebben staan in 5 minuten. Breng in een pannetje 250 ml melk of water aan de kook. Voeg de havermout toe, roer goed door en laat 1 minuut doorkoken. Het is aan te raden wel bij het pannetje te blijven, om overkoken te voorkomen. Laat de havermout dan nog even staan, voeg je fruit, kruiden en noten toe en smullen maar.
Heel makkelijk zijn overnight oats. Die maak je ’s avonds klaar om ’s morgens snel aan het ontbijt te kunnen beginnen